De man die gisteren in Londen verschillende mensen heeft aangevallen met een mes, Sudesh Amman (20), zat eerder in de gevangenis wegens plannen om een terreuraanslag uit te voeren. Hij had al toegeven te willen sterven als een martelaar. Amman werd echter vervroegd vrijgelaten. Het verhaal lijkt erg op dat van de vorige terroristische aanslag in Londen, ook die werd uitgevoerd door een gekende islamist. Die was toen vrij onder voorwaarden. Dat meldt BBC News.

Sudesh Amman was een gekende islamist. In november 2018 pleitte hij schuldig op zes aanklachten betreffende het bezit van documenten met terroristische informatie en zeven voor het verspreiden van terroristische publicaties. Daaronder zat bijvoorbeeld een handleiding om te leren vechten met messen. Een ander legde uit hoe je bommen moet maken. Hij werd toen veroordeeld tot drie jaar en vier maanden cel. In januari 2020 kwam hij echter automatisch vrij, na de helft van zijn straf uitgezeten te hebben. 

Dwepen met terrorisme

Amman, student wetenschappen-wiskunde, werd in mei 2018 gearresteerd op vermoeden van het plannen van een terroristische aanslag, maar werd daar dus niet voor veroordeeld. Hij was op de radar van de Britse anti-terreurpolitie gekomen nadat een Nederlandse blogger hen wees op zijn posts op Telegram.

Zo schreef hij “klaar en gewapend” op een afbeelding van een Shahada vlag met een mes en twee vuurwapens erop. Ook had hij een YouTube-video gedeeld waar een lgbtq-activist sprak, en riep op om die aan te vallen. Hij had al geschreven dat hij er aan dacht om een terroristische aanslag te plegen in Noord-Londen. Hij was reeds op verkenning geweest.

(lees verder onder de tweet)

Familieman

In een WhatsApp-groep van de familie deelde hij een magazine van al-Qaeda. In die groep zijn ook jongere gezinsleden te zien die poseren in IS-stijl en met wapens. Hij bespreekt met een familielid hoe Yezedi-vrouwen slaven zijn en dat de Koran toestaat om ze te verkrachten.

Naar zijn vriendin stuurde hij dan weer onthoofdingsvideo’s. Haar ouders waren ‘kafir’, ongelovigen, en verdienden in zijn ogen hetzelfde lot. In andere weinig romantische berichtjes zei hij haar dan weer dat hij trouw had gezworen aan de Islamitische Staat. Hij stuurde haar ook dat hij een zuuraanval wilde plegen. Verder informeerde hij haar dat als geen bom kon maken, je dan maar met een mes of een wagen westerlingen moest aanvallen.

3.000 potentiële terroristen

De Britse anti-terreureenheden en de MI5 volgen ongeveer 3.000 ‘personen van belang’. Een klein aantal wordt 24/24 gevolgd. Dit kost veel middelen, moeite en mankracht. Nu de islamisten minder ontwikkelde aanvalsplannen uitvoeren, is het nog moeilijker geworden om ze op te volgen.

Lees ook:

London Bridge terrorist was gezicht van “geslaagde” herintegratiecampagne