CD&V-voorzitter en voormalig informateur Joachim Coens blijft inzetten op een regering met N-VA en PS. “Het is in het belang van het land dat de grootste partijen ook betrokken worden”, zei hij daarover op het VRT-programma De Zevende Dag. De christendemocraten hebben met koninklijk opdrachthouder Koen Geens de touwtjes van de federale formatie in handen.

Coens stelt het belang van een stabiele regering voorop. Een samenwerking met N-VA en PS is volgens de christendemocraat dan ook noodzakelijk om dat te kunnen bereiken. “Het is in het belang van het land als de grootste partijen ook betrokken worden”, zegt hij. De CD&V-voorzitter maakt zich ook sterk dat die paars-gele piste niet onmogelijk is. “Ondanks alle verklaringen van Magnette merkten we elementen van synergie tussen beide partijen”, klinkt het nog bij hem. In de media had de PS-voorzitter deze week zich negatief uitgelaten over de gesprekken met N-VA. Magnette verwijt de Vlaams-nationalisten dat ze te weinig toegevingen doen op sociaal vlak.

Vivaldi van de baan?

Het vaak geopperde alternatief is de zogenaamde Vivaldi-coalitie waarin liberalen, socialisten en groenen zitten, aangevuld met CD&V. Zo’n federale regering zou geen meerderheid aan Vlaamse zijde hebben en draagt ook niet de voorkeur van de christendemocraten. “Vivaldi, wat is dat? Dat is vier seizoenen, zonder meerderheid”, stelt Coens. “Dat is van alles en nog wat, en nog geen meerderheid. Dat wordt heel moeilijk.”

Nu ontslagnemend minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vrijdagavond het veld in werd gestuurd als koninklijk opdrachthouder blijven de christendemocraten een cruciale rol spelen in de federale formatie. “Dit wil zeggen dat CD&V haar dilemma moet uitklaren”, zei MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez daarover. Bouchez toonde zich vooral fan van een paars-groene regering. Zolang de CD&V vasthoudt aan een samenwerking met N-VA zal die er echter niet komen. Nieuwe verkiezingen dan maar? “Als er geen regering gevormd kan worden, zal het niet anders kunnen”, aldus Coens nog. “Maar dat zal niets oplossen.”

Lees meer:

Geens I? CD&V’er is ‘koninklijk opdrachthouder’