De Chinese president Xi Jinping zou al twee weken voor de eerste communicatie op de hoogte zijn geweest van het Coronavirus, ofwel het COVIT19-virus. Dat meldt The New York Times. Dat de Chinese regering op de hoogte was van de uitbraak van het virus en geen alarm luidde, doet vragen rijzen bij hun aanpak van de epidemie.

President Xi Jinping, die aan het hoofd staat van het autoritaire regime, ligt nu onder vuur in China. De communistische overheid heeft zelf namelijk steeds benadrukt dat het van meet af aan doeltreffende maatregelen heeft genomen tegen het Coronavirus. Nu blijkt dat al zeker de president twee weken voor de eerste officiële communicatie op de hoogte was van de uitbraak, rijzen vragen over die doeltreffendheid van de aanpak van de epidemie.

Klokkenluider

Zelf doet de president het nieuws af als onjuist. “Ik heb op elk moment de verspreiding van de epidemie gevolgd en de voortgang van de pogingen om de epidemie in te perken, met mondelinge bevelen en ook instructies”, zegt hij in een toespraak. De gebrekkige communicatie van de Chinese communistische overheid noopte artsen om zelf aan de alarmbel te trekken. Één van hen was klokkenluider Li Wenlinang, die later zelf getroffen werd door het virus en overleed. De lokale politie van het epicentrum Wuhan deed zijn beweringen destijds ook af als onjuist.

Intussen neemt het aantal besmettingen met het COVIT19-virus af. Het totaal in China ligt rond de 68.500. Het aantal doden is 1665, wat het virus nog steeds veel minder dodelijk maakt dan de griep.

Lees meer:

VS leggen reisbeperkingen op na coronavirusuitbraak