Na de discussie over Zwarte Piet is het nu carnaval dat onder discussie komt te staan. In het Nederlandse Zevenaar wordt vanaf heden geen carnaval meer gevierd, maar een verkleedfeest. De reden? Carnaval stamt voort uit een katholieke traditie, en dat past volgens de directie niet bij de school. Dat meldt De Gelderlander. 

Carnaval, een eeuwenoud kinderfeest waarbij kinderen zich verkleden, is de volgende traditie die onder (politiek correcte) druk komt te staan. Het kinderfeest is van oorsprong immers een christelijke traditie, en daarom naar verluidt niet inclusief genoeg.

Katholieke traditie

Een basisschool in het Nederlandse Zevenaar, gelegen in de provincie Gelderland, zal daarom voortaan geen carnaval, maar een ‘verkleedfeest’ vieren. “De Carrousel is een openbare basisschool waar we geen bepaald geloof willen aanhangen. Carnaval is een feest dat wordt gevierd vanuit een katholieke traditie, vandaar de naamsverandering”, aldus Judith van der Schaaf van de oudervereniging die het initiatief nam om carnaval te schrappen. 

Op sociale media kan de schrapping op weinig bijval rekenen. “De term ‘Nederland?’ Beledigend voor allochtonen. De term ‘brood?’ Beledigend voor rijsteters. De term ‘vlees’? Beledigend voor vegetariërs. De term ‘man’? Beledigend voor alle niet-mannen”, aldus bekend Nederlands auteur Joost Niemoller. “Het wordt wel steeds makkelijker. Als Nederland straks islamitisch is hebben we alleen nog suikerfeest en offerfeest”, reageert iemand anders.