Groen-kopstuk Kristof Calvo doet in het VRT-programma ‘De Afspraak’ een oproep om werk te maken van een ‘Vivaldi-coalitie’. “Laat ons minstens proberen”, stelt hij over zo’n regering van liberalen, socialisten, groenen en christendemocraten. 

Vorige week belastte de Koning Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) en Senaatsvoorzitter Sabine Laruelle (MR) met een opdracht in deze aanhoudende federale formatie. De precieze inhoud van hun opdracht is onduidelijk. Hun voorganger Koen Geens (CD&V), die vooral een regering met N-VA en PS verkende, diende zijn ontslag in na een demarche van PS-voorzitter Paul Magnette in de media.

Mechelen

Nu paars-geel definitief dood lijkt en met twee liberale koninklijke opdrachthouders, ziet Kristof Calvo (Groen) een kans om een Vivaldi- ofwel regenboogcoalitie uit te proberen. “Het is die piste proberen of het is de chaos”, besluit hij. “Daarmee zeg ik niet dat die coalitie zal lukken, maar het minste dat je moet doen is ze proberen.” 

Tot nu toe bleef de CD&V zich echter steeds verzetten tegen het paars-groene verhaal. Daarnaast is de relatie tussen de christendemocraten en de paars-groene partijen niet optimaal na wetsvoorstellen om onder meer de termijn van abortus te verlengen.

Nieuwe verkiezingen?

Toch ziet Calvo een toekomst voor Vivaldi. “Ik geloof dat een progressieve regering van die vier families het beste antwoord is op de opkomst van extremen”, zegt hij. “Het is mijn overtuiging dat een progressief beleid dat verbindt en de bezorgdheid van mensen au sérieux neemt de opkomst van extremen kan stoppen.” De ecologist ziet daarvoor zijn stad Mechelen als model voor België.

Nieuwe verkiezingen zijn volgens Calvo op dit moment “onverantwoord”. “Meer dan het probleem België heet, is het voor mij een probleem van politici die niet willen samenwerken”, stelt hij daar nog over.