Christoph D’Haese (N-VA), de burgemeester van Aalst, kreeg naar eigen zeggen verschillende doodsbedreigingen en haatdragende berichten. Van over de hele wereld ben ik op social media bestookt met dreigende en haatdragende berichten, waarin ik voor fascist en racist wordt uitgemaakt”, stelt hij tegenover Het Laatste Nieuws. Zelf meent de burgemeester dat hij alles deed om ervoor te zorgen “dat we tijdens carnaval respectvol met elkaar zouden omgaan”.

De carnavalstoet van Aalst, die zondag doorging, veroorzaakte wereldwijd consternatie. De reden? Een aantal deelnemers gebruikte Joodse karikaturen met haakneus en pijpenkrullen, dewelke een door nazi-Duitsland bezoedelde betekenis hebben bij verschillenden. “Ik heb gekromde neuzen gezien, de Klaagmuur voorgesteld alsof hij gebouwd werd met goudstaven, vergezeld door een parodie op “Hey Jude” van The Beatles. Het is echt immoreel antisemitisme”, reageert Joël Rubinfeld van de Belgische Liga tegen Antisemitisme tegenover VRT NWS

D’Haese: “Wat kan ik nog meer doen?”

Burgemeester D’Haese meent dat de stad voldoende maatregelen nam om “ervoor te zorgen dat we tijdens carnaval respectvol met elkaar zouden omgaan”. “Ik heb met honderden carnavalisten gesproken en ze gevraagd om gevoelige thema’s zo veel mogelijk te vermijden. Wat kan ik nog meer doen?”, stelt hij tegenover Het Laatste Nieuws. Wel wil D’Haese in de toekomst met verschillende gevoeligheden beter rekening houden. “Als de storm is gaan liggen, gaan we in alle rust en sereniteit bekijken hoe we het nog beter kunnen aanpakken”, klinkt het.

Toch merkt de burgemeester op dat verschillende wagens waarover (wereldwijd) veel onbegrip ontstond, fout werden begrepen. “Die ene groep heeft de joden helemaal niet als ongedierte afgebeeld. Dat wordt fout geïnterpreteerd. Zij hebben een woord uitgebeeld: klaagmuur is in het Aalsters ‘klaugmier’. Als de mensen dat niet willen begrijpen, tja”, klinkt het. 

Nochtans was de stad niet al te best voorbereid. Zo werd de persconferentie van de burgemeester, waar veel internationale journalisten aanwezig waren, in amateuristisch Engels omgezet. “Met de Engelse vertaling is helaas iets fout gelopen, maar dat kwam omdat de tolk niet beschikbaar was. Een arts van het urgentieteam is vrijwillig ingesprongen, en dat verliep helaas niet heel vlot”, stelt D’Haese tegenover Het Laatste Nieuws.

Doodsbedreigingen

D’Haese zelf kreeg ten gevolge van het carnaval verschillende doodsbedreigingen. “Van over de hele wereld ben ik op social media bestookt met dreigende en haatdragende berichten, waarin ik voor fascist en racist wordt uitgemaakt”, klinkt het bij de burgemeester. Hoewel hij geen bescherming heeft gevraagd, komt volgens hem zo’n “lawine aan haatmail toch hard [binnen]”.