De Brusselse gemeente Elsene heeft de afgelopen zes weken een actie gehouden tegen de problematiek van sluikstorten. Inspecteurs van ‘Net Brussel’ controleerden meer dan 800 achtergelaten vuilniszakken in de Matongewijk, waar de problematiek de spuigaten uitliep. Resultaat: 62 uitgeschreven boetes.

In januari kondigde de gemeente de grote ‘netheidsactie’ aan in de strijd tegen het hardnekkig sluikstortprobleem van de hoofdstad. Op verschillende plaatsen liggen grote stapels afval gewoon op straat. Karton, glas en ander huisvuil stapelden zich soms enkele meters hoog op, tot groot ongenoegen van voorbijgangers en Brusselaars.

Boete van 150 euro

Om het probleem aan te pakken zette de gemeente Elsene inspecteurs van de instelling ‘Net Brussel’ in. Zij gingen in de Matongebuurt – ook wel ‘Klein Zaïre’ genoemd – van deur tot deur om bewoners op hun asociaal gedrag te wijzen. Het bleef echter niet bij zo’n preventieve aanpak. Via controles van vuilniszakken konden de inspecteurs ook een verantwoordelijke voor het sluikstorten aanduiden.

Op die manier werden 62 boetes uitgeschreven. “Gemiddeld bedraagt zo een boete 150 euro maar ze kunnen oplopen tot 62.500 euro wanneer een achtergelaten vuilniszak ook gevaarlijke producten bevat”, verduidelijkt ‘Net Brussel’ in La Capitale. De gemeente Elsene beschouwt de actie alvast als een succes. Binnenkort mogen de bewoners van het Flageyeplein en de wijk rond het Elsense kerkhof zich ook aan controles verwachten.