De Britse minister van Financiën Sajid Javid (Con.) is gisteren onverwachts opgestapt. De Britse premier Boris Johnson (Con.) zou geëist hebben dat Javid zijn adviseursploeg ontsloeg, wat de minister weigerde. Het zou gisteren hoe dan ook bijltjesdag voor een aantal Britse ministers worden, maar iedereen had verwacht dat Javid zou aanblijven.

De Britse minister van Financiën Sajid Javid (Con.) nam gisteren onverwachts ontslag. De Britse premier Boris Johnson (Con.) zou hem gevraagd hebben om zijn eigen ploeg te ontslaan en deze te vervangen met adviseurs van het kabinet van de premier, wat Javid weigerde. “Ik geloof niet dat een zichzelf respecterende minister dergelijke voorwaarden zou accepteren”, zei Javid.

Machtsstrijd tussen Dominic Cummings en Sajid Javid

Er zou al langer een haar in de boter zitten tussen het ministerie van Financiën en Dominic Cummings, de belangrijkste adviseur van Johnson. Javid zou voor begrotingsdiscipline geijverd hebben, terwijl Cummings de geldkraan wou opendraaien om grote investeringen in Noord-Engeland – plaatsen die traditioneel Labour stemmen maar dit keer voor Johnson kozen – mogelijk te maken.

Javid wordt opgevolgd door Rishi Sunak, een trouwe bondgenoot van Johnson. Sunak ging er vanzelfsprekend wel mee akkoord de adviseurs van Johnson te aanvaarden. Financiën wordt in het Verenigd Koninkrijk beschouwd als de belangrijkste ministerpost naast het premierschap.

Er hingen gisteren hoe dan ook ontslagen in de lucht binnen de Britse regering, maar niemand had verwacht dat Javid zou opstappen. Kregen gisteren ook de bons: Andrea Leadsom, Theresa Villiers, Esther McVey en Julian Smith.