De Britse premier Boris Johnson (Con.) dreigt ermee weg te lopen van de onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord met de Europese Unie (EU) , indien er in juni nog niet genoeg vooruitgang is geboekt. In dat geval zal hij voorbereidingen treffen voor een zogenaamde ‘harde Brexit’, waarbij een handelsakkoord wordt gesloten op Wereldhandelsorganisatie-voorwaarden.

De Britse premier Boris Johnson (Con.) stelde donderdag het mandaat voor onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord met de Europese Unie (EU) voor aan het Britse Parlement. In dat mandaat staat onder meer dat, indien er voor juni niet genoeg vooruitgang is geboekt, het Verenigd Koninkrijk zich kan voorbereiden voor een handelsakkoord dat gesloten wordt op Wereldhandelsorganisatie-voorwaarden.

Onderhandelingen op basis van precedent handelsakkoord Canada

Johnson wil een handelsakkoord onderhandelen op basis van het precedent dat werd uitgestippeld in de handelsakkoorden die de EU sloot met Canada, Japan en Zuid-Korea. Daarbij zou men vooral mikken op het afschaffen van heffingen op en quota’s voor goederen. 

De eis van Brussel voor gelijke concurrentievoorwaarden vormt het grootste knelpunt in de onderhandelingen. De Europese Unie vreest dat het Verenigd Koninkrijk harde concurrentie zal voeren door zijn economie sterk te dereguleren en een zogenaamd ‘Singapore aan de Theems’ te worden.

“We gaan niet een of andere race naar de bodem doen. Het enige wat we willen is wederzijdse erkenning van elkaars hoge normen en toegang tot elkaars markten. We zouden de EU niet vragen om elke verandering in de Britse wetgeving te volgen, dus het heeft geen zin dat ze dezelfde eis aan ons stellen”, aldus Johnson.