CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert grijpt de ‘njet’ van ‘Magnette’ aan om te pleiten voor een Vlaamsere CD&V. “We moeten nu zelf resoluut voor Vlaanderen kiezen. Dat heb ik ook geopperd op het partijbureau maandagochtend”, stelt Bogaert tegenover Knack. In de toekomst ziet hij Vlaanderen als ‘lidstaat’ van België, iets wat volgens de christendemocraat minder bedreigend overkomt bij de Franstaligen dan confederalisme.

Momenteel is PS-voorzitter Paul Magnette de gebeten hond in CD&V-kringen. De reden? De nogal brutale wijze waarop hij CD&V-minister Koen Geens behandelde. Naast via de kranten te verklaren dat hij genoeg had van onderhandelingen met de N-VA onder ‘begeleiding’ van de CD&V, plaatste hij een ironische spotprent over de christendemocraten op Instagram

Bogaert meent dat de uitspraak van Magnette historisch is omdat de PS-topman hierdoor voor Wallonië koos. “We moeten daar akte van nemen en daarop verder bouwen”, klinkt het. De concrete implicaties volgens Bogaert? CD&V moet een positievere houding aannemen ten aanzien van Vlaamse autonomie. “De CD&V heeft nu de ruimte om verder te vervlaamsen, om dé partij te worden die voor de Vlaamse belangen gaat”, stelt Bogaert tegenover Knack. Volgens de vertegenwoordiger van de rechtervleugel moet zijn partij “nu zelf resoluut voor Vlaanderen kiezen”.” Dat heb ik ook geopperd op het partijbureau maandagochtend. We moeten het laken naar ons toe trekken en de betrouwbare vertegenwoordiger worden van een redelijk Vlaanderen”, citeert Knack Bogaert.

Volgens het CD&V-Kamerlid moet Vlaanderen een “lidstaat” worden van België. Deze terminologie zou overigens, volgens Bogaert minder bedreigend bij de Franstaligen overkomen dan ‘confederalisme’.

Samenwerking met N-VA/Vlaams front? “Geen junior positie voor CD&V”

Bogaert staat niet negatief tegenover een ‘Vlaams front’ maar stelt dat zijn partij geen “junior positie” wil. Een kartel met de Vlaams-nationalisten is “nu niet aan de orde”. “We kunnen vriendschappelijk omgaan met elkaar, maar de CD&V moet op eigen benen staan en haar lot niet in de handen van een ander leggen”, aldus Bogaert.