De linkse senator Bernie Sanders heeft de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire gewonnen. Hij werd op de voet gevolgd door Pete Buttigieg. Joe Biden en Elizabeth Warren presteerden ondermaats.

De voorverkiezingen van de Amerikaanse Democraten lijken in dit vroege stadium op een race tussen de linkse Bernie Sanders en de jonge Pete Buttigieg uit te draaien. Sanders werd nipt eerste in New Hampshire, op de voet gevolgd door Buttigieg. Vorige week kwam 38-jarige burgemeester nog als eerste uit de bus in de chaotische voorverkiezing van Iowa, hoewel Sanders meer stemmen haalde. “Deze overwinning is het begin van het einde voor Donald Trump”, zei Sanders tegen zijn aanhang.

Tegenvallende voorverkiezingen voor Biden

Senator Amy Klobuchar werd verrassend derde. Voormalig vicepresident Joe Biden – favoriet van het Democratische establishment – presteerde net als in Iowa ondermaats. Hij werd vijfde in New Hampshire en moest Elizabeth Warren laten voorgaan. Het ziet er stilaan naar uit dat Biden kansloos is.

Politieke nieuwkomer Andrew Yang, die een kleine maar fervente aanhang had opgebouwd, stapt uit de race. Hij noemde zijn resultaat “bitter teleurstellend”. Yang stond bekend om zijn pleidooi voor een universeel basisinkomen. Ook Michael Bennet uit Colorado stapte uit de race. Daarmee blijven er een achttal kandidaten over.