Na zijn overwinning in New Hampshire heeft de linkse senator Bernie Sanders nu ook de Democratische voorverkiezingen in de staat Nevada gewonnen. Hij verstevigt daarmee zijn positie als mogelijke presidentskandidaat voor de Democraten. Een opvallende meevaller voor Sanders is de steun die hij kreeg van zwarten en Amerikanen van Spaanse origine of ‘Hispanics’. Voormalig vice-president Joe Biden zou voorlopig op de tweede plaats eindigen.

De uitslagen van de voorverkiezingen in Nevada zijn nog niet helemaal volledig, maar duidelijk is al wel dat Bernie Sanders de overwinning kan claimen. Hij kan voorlopig op zo’n 46% van de stemmen uit Nevada rekenen. De socialist komt zo een stapje dichter om het in november tegen president Donald Trump (Rep.) op te nemen. 

Bescheiden comeback van Joe Biden

De voorverkiezingen in Nevada moesten ook duidelijk maken welke kandidaat op de stemmen van de zwarte bevolking en ‘Hispanics’ kon rekenen. Zoals verwacht is dat vooral Sanders en voormalig vice-president Joe Biden. Dat maakte de linkse senator ook zelf duidelijk in zijn overwinningstoespraak. “We hebben een verbond samengesteld van verschillende generaties en rassen, dat niet alleen in Nevada wint, maar ook de rest van het land zal meeslepen”, aldus Sanders.

Een bescheiden comeback was er voor voormalig vice-president Joe Biden. Hij eindigt volgens de eerste uitslagen met 19 procent op de tweede plaats in Nevada. Andere kanshebber voor de nominatie, de jonge Pete Buttigieg (38), eindigt met 15% derde. Buttigieg won de eerste caucus in Iowa en eindigde in New Hampshire nog net achter Sanders. De voorverkiezingen bij de Democraten lijken uit te draaien op een tweestrijd Sanders-Buttigieg. Ondanks de kleine opsteker in Nevada, lijkt Biden door zijn slechte resultaten in Iowa en New Hampshire steeds meer kansloos.

Lees ook:

Bernie Sanders wint voorverkiezingen New Hampshire