De linkse Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders heeft voor controverse gezorgd, door te zeggen dat “het oneerlijk is om simpelweg te zeggen dat alles slecht is” in het communistische Cuba.

“We zijn erg tegen de autoritaire aard van Cuba, maar je weet dat het oneerlijk is om simpelweg te zeggen dat alles slecht is. Weet u? Toen Fidel Castro in functie kwam, weet je wat hij deed? Hij had een enorm alfabetiseringsprogramma. Is dat slecht? Ook al heeft Fidel Castro het gedaan”, zei Bernie Sanders (Dem.) in een interview met het duidingsprogramma ’60 Minutes’.

Bernie: “China doet ook goede dingen”

Sanders ligt momenteel op kop om presidentskandidaat te worden van de Democraten. Zijn uitspraken zorgden voor veel verontwaardiging – met name in Florida, waar veel Cubaanse Amerikanen wonen die het communistische Cuba van Fidel Castro ontvlucht zijn. Florida is tevens een van de ‘swing states’ – Amerikaanse staten waar de verkiezingsuitslagen bijzonder vaak bijzonder nipt zijn.

Maandag verdedigde Sanders zijn uitspraken door het voorbeeld van China aan te halen. “China is een autoritair land, dat steeds autoritairder wordt”, zei Sanders. “Maar kan iemand ontkennen, de feiten zijn duidelijk, dat ze meer mensen uit de extreme armoede hebben gehaald dan enig ander land in de geschiedenis?”

Hij voegde er wel aan toe dat hij fel gekant is tegen autoritaire staten. “Ik denk dat het goed is om mensen te leren lezen en schrijven. Ik ben uiterst consequent en kritisch geweest over alle autoritaire regimes in de wereld, inclusief Cuba, inclusief Nicaragua, inclusief Saudi-Arabië, inclusief China, inclusief Rusland. Ik geloof toevallig in democratie, niet in autoritarisme”, klinkt het.