Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil dat iedereen die naar het hoger onderwijs gaat, een verplichte toelatingsproef moet volgen. Wie zakt, moet verplicht op remediëring. Dat meldt De Standaard.

Als er tekortkomingen zijn voor een student met zijn opleiding begint, dan moeten die geremedieerd worden”, aldus Weyts. “Minstens in het eerste jaar, anders zijn die ijkingsproeven een maat voor niets. ” De minister wil dus geen algemene toelatingsproef zoals bij geneeskunde, waar wie niet slaagt de opleiding niet kan starten.

De minister van Onderwijs wil wel komaf maken met het vrijblijvende karakter van de reeds bestaande proeven. “We moeten er gevolgen aan verbinden zodat ze meer zin krijgen, zowel voor de student als voor de universiteit of hogeschool. Wij investeren heel wat belastinggeld in die proeven.”

Steun van studentenvertegenwoordigers

Het is onduidelijk hoe de remediëring en bijscholing concreet vorm gegeven al worden en hoe zwaar ze zal zijn. De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) staat gematigd positief ten aanzien van het idee. Ze wil wel dat de proeven wetenschappelijk valide zijn, geen afschrikeffect kennen en er feedback op komt. Dylan Couck, bestuurslid van de VVS waarschuwt wel voor vrijblijvende beloftes.

(lees verder onder de tweet)

Toelatingsproef nodig

De ingreep is ingegeven door almaar zakkende niveau van het middelbaar onderwijs. Op elke parameter gaat de kennis achteruit bij de leerlingen. Jaar na jaar verslechteren de resultaten dan ook op bijvoorbeeld de PISA-onderzoeken en dat begint zich ook te laten voelen bij het hoger onderwijs.