Hoewel extremistische jihadi’s trouw hebben gezworen aan de Islamitische Staat en ons land hebben verworpen, of erger, verwerpt België hen niet. De gevangen terroristen genieten nog steeds van consulaire bijstand, zo blijkt uit een ministerieel antwoord van Philippe Goffin (MR) op een vraag van Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn

Van de 37 terroristen die zich in Syrië bevinden, zijn er 14 mannen en 23 vrouwen. De 14 mannen en 16 van de 23 vrouwen hebben naast de Belgische nationaliteit ook nog een tweede nationaliteit. De twee terroristen die in Irak zijn opgesloten hebben beiden ook de Marokkaanse nationaliteit.

Om praktische redenen is bijstand in de kampen in Syrië onmogelijk. Maar de terroristen in Irak zullen spoedig wel consulaire bijstand ontvangen. Daarnaast heeft de Belgische regering aan Irak ook laten weten dat het tegen de doodstraf is. Dit onder alle omstandigheden.

Onbegrijpelijk

Het Vlaams Belang begrijpt de houding van de Belgische overheid niet. “Het gaat om personen die moedwillig de wapens hebben opgenomen tegen het Westen, tegen onze beschaving en tegen onze manier van leven,” zo stelt Ellen Samyn. “Zij verdienen dan ook geen enkele consulaire bijstand of hulp vanuit België. Het is nu aan de Iraakse en Syrische overheden om deze terroristen te berechten voor hun wandaden, en ze de gepaste straf op te leggen.” Het Vlaams Belang wil dat iedere terrorist met de dubbele nationaliteit zijn of haar Belgische nationaliteit dient te worden afgenomen.

Links wil dat terroristen Belgen blijven

Eerder deze week stemde het parlement nog een voorstel van de N-VA weg over de afname van de Belgische nationaliteit wegens terrorisme. Enkel het Vlaams Belang stemde mee. De linkse partijen waren tegen en willen dat de terroristen Belg blijven.

Momenteel loopt er een dwangsom in een rechtszaak waarbij de Belgische overheid gedwongen is om 10 kinderen van terroristen naar België te brengen. De regering besliste oorspronkelijk om daar niet tegen in beroep te gaan. Daarom moet België nu al meer dan een miljoen euro belastinggeld betalen aan de families van de terroristen. In het totaal wil de restregering 42 kinderen van terroristen naar België halen.

Lees ook:

182 jihadisten en andere geradicaliseerden alweer vrijgelaten