De Belgische begroting kampte op het einde van vorig jaar met een tekort van 1,85% van het bruto binnenlands product. Dat komt neer op bijna 9 miljard, ofwel dubbel zoveel als de regering-Michel in 2018 voorspeld had. Volgens ontslagnemend minister van Financiën Alexander De Croo was 2019 “een verloren begrotingsjaar”, schrijft De Tijd.

Het budget op orde krijgen, het blijft een zorgenkind in de Belgische politiek. Waar de regering-Michel in 2018 nog een tekort voorspelde voor 2019 van 4,3 miljard euro, is vandaag de realiteit dat de begroting nog verder in de rode cijfers zakt. Op het einde van 2019 kampten de overheidsfinanciën met een dubbel zo groot tekort als voorspeld. De nieuwe federale regering moet op zoek naar 8,8 miljard euro.

Volgens zakenkrant De Tijd zijn de tegenvallende cijfers vooral te wijten aan de voorafbetalingen door bedrijven en de btw-ontvangsten die de regering-Michel hoger raamde dan uiteindelijk het geval was. Ook de stijgende uitgaven in de sociale zekerheid spelen een belangrijke rol.

De Croo: “Vermijden dat ook 2020 een verloren jaar is”

De nieuwe federale regering staat een hels karwei te wachten om het gat dicht te rijden. Bij ongewijzigd beleid verwacht men dat het tekort verder oploopt tot 12 à 14 miljard euro. Zolang de huidige regering ontslagnemend is, zullen grote budgettaire inspanningen met het systeem van voorlopige twaalfden evenwel uitblijven.

Volgens ontslagnemend minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) tonen de tegenvallende cijfers het belang aan om eindelijk een federale regering te vormen. “Ik heb van meet af aan gewaarschuwd dat 2019 een verloren begrotingsjaar zou worden”, stelt hij. “We moeten absoluut vermijden dat ook 2020 een verloren jaar is.”

Lees ook:

Directeur nationale bank bezorgd over begroting