De instroom van asielzoekers in ons land blijft hoog. Daarom moest en moet Fedasil op zoek naar opvangplaatsen om al deze asielzoekers onderdak te bieden, wat de belastingbetaler handenvol geld kost maar ook bijzonder winstgevend is voor bepaalde mensen. Dat stelt onderzoeksjournalist Thierry Debels deze week in ‘t Pallieterke.

In tegenstelling tot andere Europese landen, blijft de instroom van asielzoekers in ons land alsmaar stijgen. Deze asielzoekers worden tijdens hun asielprocedure in een asielcentrum geplaatst of krijgen een OCMW-woning ter beschikking, maar die zijn inmiddels bijna allemaal volzet in ons land. Daarom moesten de afgelopen weken en maanden tientallen asielzoekerscentra (opnieuw) geopend worden en werden zelfs vakantieparken gevraagd om hun parken open te stellen voor asielzoekers. 

Miljoenen per maand

Het huren van deze panden kost uiteraard geld, veel geld. Onderzoeksjournalist Thierry Debels deed onderzoek naar de kostprijs van asielzoekerscentra in ons land en stelde vast dat deze oploopt tot in de honderdduizenden euro’s en misschien zelfs meer dan een miljoen per maand. Ons land telt vandaag de dag ruim 70 opvangcentra voor asielzoekers, vaak met een maandelijkse huurprijs van meer dan 10.000 euro. Opgelet: dit gaat alleen over de huurprijs van de panden, niet om andere kosten zoals personeel, elektriciteit, voedsel, enzoverder. In totaal gaat het dus over miljoenen euro’s per maand.

Het recent heropende asielzoekerscentrum in Gent, de Reno, heeft bijvoorbeeld een maandelijkse huurprijs van maar liefst 60.000 euro. Er kunnen 250 asielzoekers opgevangen worden. Het opvangcentrum van Fedasil in Deurne kost dan weer 30.000 euro huur per maand, in Couvin is dat bedrag 25.000 euro per maand en in Saint-Vincent  30.386 euro per maand. Meer bedragen staan te lezen in het artikel van Debels in ‘t Pallieterke. 

De kostprijs van de opvang van asielzoekers wordt betaald door de belastingbetaler, maar er zijn ook winnaars in dit verhaal. Vermogenden die bijvoorbeeld panden bezitten, strijken maandelijks duizenden euro’s op door de verhuur van hun pand aan de Belgische overheid. De eigenaar van voormalig woonzorgcentrum De Lasne bijvoorbeeld, een privépersoon, ontvangt maandelijks een bedrag van 7.000 euro voor de verhuur van zijn pand.