De Afghaanse asielzoeker die de bejaarde man Jos Haex doodsloeg, herinnert zich naar eigen zeggen niets van de feiten. Dat meldt Het Laatste Nieuws. De familieleden van het slachtoffer reageren boos op het feit dat de asielzoeker ondanks zijn verleden vrij rondliep en voelen zich in de steek gelaten door de politiek. “We zijn héél boos. Waarom zat die man na een gedwongen opname niet in een gesloten centrum?”

Drie weken geleden werd de 73-jarige Jos Haex bewusteloos aangetroffen op de grond toen hij een wandeling was gaan maken in een bos in Peer. Vlakbij hem zat een buitenlandse man, wat achteraf een Afghaanse asielzoeker bleek te zijn. Amper enkele dagen voordien werd de asielzoeker vrijgelaten na een gedwongen opname in een psychiatrische instelling omdat hij overal voor problemen zorgde. Toch werd hij daar na amper 10 dagen al opnieuw vrijgelaten, met de gekende gevolgen. 

Asielzoeker herinnert zich niks meer

Het onderzoek is momenteel in volle gang, maar verloopt moeizaam. De Afghaanse asielzoeker stelt zich bijzonder ongeïnteresseerd op en beantwoordt bijna geen vragen tijdens zijn verhoren. “Mijn cliënt werd maandag voor de tweede keer sinds de feiten verhoord”, aldus zijn advocaat in HLN. “Hij herinnert zich de wandeling in Peer én het moment waarop de hulpdiensten arriveerden. Daartussen is het zwart, hij kan zich verder niets herinneren.”

De familie van het slachtoffer vreest dat de asielzoeker vrijuit zal gaan en dat gerechtigheid niet zal geschieden. “Eerlijk, ik vrees het moment dat de feiten in ons nadeel gaan spelen”, aldus Sylvie, dochter van het slachtoffer. “Wat als het echt niet bewezen wordt? Ook al zou die mens onze pa gedood hebben. We hebben al zoveel slecht nieuws gehad.”

In de steek gelaten door politiek

Volgens de familie heeft onze overheid zwaar gefaald, en ze voelen zich dan ook in de steek gelaten door de politiek. “We zijn héél boos. Waarom zat die man na een gedwongen opname niet in een gesloten centrum? Hoe kan je als politieker over veiligheid spreken als zulke figuren vrij kunnen rondlopen? Wij willen gerechtigheid voor pa, want anders gaan we dit niet kunnen plaatsen.”

Ook het feit dat politici geen aandacht schenken aan de zaak en er zelfs geen vragen over willen beantwoorden, ligt hen zwaar. “Onlangs op Villa Politica werd het verhaal van onze pa aangehaald door iemand van het Vlaams Belang. Die confronteerde Maggie De Block en Patrick Dewael met de asielkwestie en de gevolgen zoals deze. Ze gaven daar geen enkele reactie op, of enige blijk van medeleven. Eerlijk, dat deed pijn om te zien.”