Huurders van een sociale woning moeten sinds 2017 verplicht basiskennis van het Nederlands verwerven. Als ze dat niet doen, riskeren ze een boete. Twee jaar na de invoering van de maatregel zijn er nog maar 12 van die taalboetes uitgeschreven. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid An Moerenhout (Groen) opvroeg en zo bericht Het Nieuwsblad.

Het gaat om een maatregel van de vorige Vlaamse regering. Sinds 2017 geldt een taalkennisvereiste voor huurders van een sociale woning. Ze moeten een basiskennis van het Nederlands aantonen of moeite doen om dit te verwerven. Als ze dat niet doen, riskeren ze een boete.

Sinds de invoering van de maatregel op 1 november 2017 werden 38 ingebrekestellingen verstuurd naar sociale huurders die niet aan de vereiste kennis beantwoordden.12 van hen kregen ook effectief een boete. Volgens Groen betekenen die lage cijfers dat de maatregel louter symbolisch is. Vlaams parlementslid An Moerenhout spreekt van “een slag in het water” en haalt uit naar de N-VA, die met Liesbeth Homans de bevoegde minister leverde in de vorige Vlaamse regering.

Groen: “N-VA maakte knoeiboel van eigen corebusiness”

“N-VA stak de voorbije jaren nodeloos veel tijd en middelen in symbolische maatregelen zoals de taalboetes”, klinkt het bij de groene politica. “Op eenzelfde moment mismanagede ze de herstructurering van het Agentschap Inburgering & Integratie waardoor er wachtlijsten voor inburgeraars ontstonden en de begroting met miljoenen in het rood zakte. Zo maakte N-VA een knoeiboel van haar eigen corebusiness.”

Moerenhout roept ook huidig Integratieminister Bart Somers (Open Vld) op om de taalboetes niet verder te zetten. Ze rekent op een grondige hervorming van het Agentschap Inburgering en Integratie.