De zogeheten ‘sanctuary cities‘, die illegale migranten beschermen, “zijn een gevaar voor de binnenlandse veiligheid.” Dat verklaarde Amerikaans minister van Justitie Bill Barr (Rep.). Hij gaf aan de strijd te zullen opvoeren tegen linkse steden en overheden die het immigratiesysteem actief ondergraven. Dat meldt Fox News.

Sanctuary cities zijn steden die een oogje dichtknijpen voor de aanwezigheid van illegale immigranten en hen niet laten deporteren. Dat beleid wordt vooral gevoerd door Democratische lokale bestuurders, tot grote onvrede van veel Republikeinen. President Donald Trump hamert daar al een tijdje op. De politiek van de sancturary cities zou illegaal zijn en werkt ook criminaliteit in de hand.

Sanctuary cities ondermijnen het systeem

Steden die op deze manier illegalen beschermen, ondermijnen het immigratiesysteem en brengen de binnenlandse veiligheid in gevaar. Dat zei nu ook Amerikaans minister van Justitie Bill Barr, die maandag sprak op een conferentie in Washington. Hij kondigde aan om klacht in te dienen tegen steden die ongrondwettelijk tussenkomen bij het afdwingen van federale migratiewetten. Daarnaast zal Justitie op nationaal vlak bijhouden wat linkse overheden en openbaar aanklagers verder zullen doen.

Laten we helder en duidelijk zijn: wanneer we over sanctuary cities spreken, dan spreken we over beleid dat toelaat dat criminele immigranten kunnen ontsnappen. Het gaat niet over mensen die illegaal gekomen zijn en voor de rest niets mispeuteren, maar het gaat om mensen die al gearresteerd zijn geweest voor àndere misdaden. Dat is onwettig en onzinnig“, aldus Barr. Zo is er al een klacht ingediend tegen de staat New Jersey die niet wil samenwerken met Homeland Security. Ambtenaren mogen er geen informatie van illegalen die in hechtenis genomen zijn delen. 

Toetsen en afdwingen

Wanneer de Immigratie en Douanedienst (ICE) er bijvoorbeeld vraagt naar een illegaal, dient die persoon daar, onmiddellijk en in een taal die de persoon kan begrijpen, met een geschreven brief van op de hoogte gebracht te worden. Het Amerikaanse departement van Justitie zal nu op zoek gaan naar alle praktijken, beleidslijnen en wetten die zo op regionaal vlak toegepast worden. Ze zal die toetsen aan de federale wet. 

We zullen de handelingen van openbare aanklagers die beleidsmatig buitenlanders minder streng beoordelen nagaan. Hun bedoeling is om ze weg te houden van de consequenties die kunnen bestaan op het vlak van migratie door criminele feiten te plegen. Bij het nastreven van hun persoonlijke ambities en met foute noties van gelijke rechten, ondergraven deze openbare aanklagers systematisch ons rechtssysteem en discrimineren ze mogelijk tegen Amerikaanse burgers.” Barr kijkt daarbij naar de linkse staten New York en Californië, waar openbaar aanklagers expliciet ‘collaterale consequenties’ meenemen in hun overwegingen bij aanklachten, zodat deportatie van criminele illegalen vermeden kan worden.