Amerikaans topjournalist geeft toe dat establishment-media faalt

0
1069

Project Veritas, een conservatief burgerjournalistiek collectief uit de VS laat opnieuw van zich horen in kader van hun onderzoek rond de Amerikaanse verkiezingen, ‘Expose 2020‘. Deze keer hebben ze beelden van David Wright, een vooraanstaand journalist bij ABC, die toegeeft dat hij een socialist is en dat de verslaggeving rond Donald Trump (Rep.) bijzonder eenzijdig is. De zender schorste hem per direct.

Wright in gesprek met de paus

Wright verslaat oorlog en internationale politiek. Hij won in 2004 een Emmy voor zijn werk in Sudan. Op de vrijgegeven beelden vertelt de correspondent van ABC eerlijk dat zijn zender niet geïnteresseerd is in nieuwswaardige verhalen. “Ik voel me er verschrikkelijk over. Het voelt aan dat de waarheid hieronder lijdt, de kiezer wordt zo slecht geïnformeerd en de mensen horen alleen maar wat ze willen horen,” aldus Wright. “Er is geen goede kant aan, of toch niet voor onze bazen, om ons werk te doen zoals het hoort, namelijk machthebbers met de waarheid confronteren en mensen verantwoordelijk houden.” 

Wright zegt niet enkel dat ABC de kiezers niet informeert, hij geeft zelfs aan dat de zender niet geeft om hen. De nieuwscycli gaan over de waan van de dag en de show schuift gewoon week na week op. Een producer van ABC, Andy Flies gaat hiermee akkoord: “We willen enkel conflict zien.

Donald Trump

Over de Amerikaanse president zijn ze in de opname, voor de verandering, eens eerlijk. Zijn successen worden simpelweg niet besproken, geven ze toe. Ze willen enkel maar woede aanwakkeren, het (valse Rusland-) onderzoek belichten en mogelijke ruzies in het Witte Huis belichten. Voor de rest negeren ze hem gewoon.

Dit zegt hij niet uit sympathie voor Donald Trump, integendeel. In het filmpje noemt hij Trump “een lul” en later in de opnames geeft hij toe een socialist te zijn. Geen sociaal-democraat, maar een echte socialist, die bedrijven wil kortwieken en vindt dat er te veel rijke mensen zijn. Dat geeft hij zelf aan in het gesprek.

Op het einde van het filmpje geven Wright en zijn collega’s toe dat de klassieke nieuwsmedia in verval is en de mainstream journalisten in de televisiewereld een verloren strijd voeren. Ook hun collega’s bij andere zenders zijn volgens hen hetzelfde bedje ziek. “We zijn allemaal dinosaurussen, in gevaar om uit te sterven.”

David Wright per direct geschorst

Zijn zender ABC was niet gediend met de opmerkingen van Wright, en het schorste de man onmiddellijk. “Elke actie die onze reputatie op het vlak van eerlijkheid en onpartijdigheid schaadt, of de schijn ervan schaadt, maakt onze zender kapot. David Wright wordt geschorst en om elke schijn van vooringenomenheid weg te nemen zal hij een niet-politieke opdracht toegewezen krijgen wanneer hij terugkeert.”

Het is niet de eerste keer dat Project Veritas de zender ABC in het vizier neemt. Enkele maanden geleden slaagden ze er in om te bewijzen dat de zender een reportage over zedendelinquent Jeffrey Epstein heeft tegengehouden. Als gevolg daarvan kon die nog meer slachtoffers maken. Nochtans was dat verhaal wél commercieel interessant.