Rush Limbaugh (69), een superster op de Amerikaanse radio en conservatief icoon, heeft laten weten een “vergevorderde vorm vorm van longkanker” te hebben. Dat liet hij aan zijn publiek weten in zijn eigen show afgelopen maandag. De conservatieve talkshowhost zei dat hij eventjes zal stoppen met zijn show, maar hoopt om snel te kunnen terugkeren. Hij maakte dat bekend aan het einde van zijn show

Limbaugh zei dat hij niet met zijn ziekte te koop wilde lopen, maar vond dat hij het aan zijn publiek verplicht was om eerlijk en open te zijn. Al had hij het liever voor zichzelf gehouden en kunnen werken aan zijn genezing in alle kalmte. Hij zal echter een tijdje niet te horen zijn en moest dus een eerlijke uitleg geven.

Conservatief pionier 

 ‘The Rush Limbaugh Show’ bestaat al sinds 1988 en is een van de grootste radioprogramma’s van de Verenigde Staten. Het is dankzij het pionierswerk van Limbaugh dat radio in de VS een sterke conservatieve uitbouw kent, in tegenstelling tot televisie dat op, Fox News na, bijna altijd een uitgesproken (extreem)links karakter heeft. In zijn show hakt hij geregeld in op links-liberalen en de linkse bias in de mainstreammedia.

Hij schreef ook meerdere boeken, waarvan enkele The New York Times Best Seller list haalden. Hij is een absolute grootverdiener. In 2008 kreeg hij 400 miljoen dollar om zijn radioshow voor acht jaar te verlengen. In 2018 verdiende hij volgens Forbes 84,5 miljoen dollar. Elke week luisteren er meer dan 15 miljoen mensen naar zijn show, wat hem de best beluisterde radiostem van de VS maakt, al wordt hij op de hielen gezeten door de even conservatieve Sean Hannity.

Sinds de jaren ’90 wordt Limbaugh erkend als een van de belangrijkste conservatieve stemmen in de VS. President Reagan bedankte hem in een brief voor zijn bijdrage aan het promoten van de Republikeinse en conservatieve principes. In 1994 maakten de Republikeinen van hem een erelid van het Parlement. Hij werd 5 keer verkozen tot radiopersoonlijkheid van het jaar, staat in de National Radio Hall of fame en de National Association of Broadcasters Hall of Fame. Hij won ook de William F. Buckley Jr. Award for Media Excellence

In 2009 sprak hij de natie toe en werd dat uitgezonden op Fox News en zelfs op CNN (Jeff Zucker had toen de touwtjes nog niet in handen). De toespraak werd opgenomen door C-Span.