De geïndustrialiseerde wereld slaagt er al maar beter in om de uitstoot van broeikasgassen bij de energieproductie te beperken. Dat blijkt uit een rapport van het internationaal energieagentschap. De wereldwijde energiegerelateerde uitstoot van CO2 stabiliseert terwijl de wereldeconomie groeit. Opvallend, het is Amerika die wereldleider is in de daling. Dat brengt the Daily Wire.

Terwijl onder Republikeins bewind de Amerikaanse economie groeit als nooit tevoren, is het land ook kampioen in het bestrijden van de CO2 uitstoot. Dat is opvallend aangezien economische groei traditioneel verbonden is met een hogere uitstoot. Toch slagen de Amerikanen er met veel succes in om beide te combineren, veel meer dan andere westerse landen.

Beste land in de wereld

De VS zagen de sterkste daling in energiegerelateerde CO2 uitstoot als land, een daling van 140 Mt, of 2,9% naar 4,8 Gt“, zo staat te lezen in het rapport dat deze week verscheen. “De Amerikaanse uitstoot is nu gezakt met bijna 1 Gt in vergelijking met 2000, wat de piek was. Het is de grootste daling van een land in de wereld in die periode.” 

Amerika gebruikte 15% minder steenkool om energie op te wekken, ten gunste van aardgas, dat zeer goedkoop staat. De prijs zakte er met 45% ten opzichte van 2018. Aardgas wordt nu in recordhoeveelheden gebruikt om elektriciteit op te wekken. Ook de milde temperaturen van 2019 zorgden voor minder energieverbruik.

80% van de stijging van energiegerelateerde CO2-uitstoot komt uit Azië. Ook China en India kennen een stijging van de uitstoot, maar China kon die temperen door meer hernieuwbare energie te gebruiken. Het land nam bovendien maar liefst zeven nieuwe kernreactoren in gebruik. Japan haalt mooie cijfers dankzij het opnieuw in gebruik nemen van enkele kernreactoren. De globale uitstoot van het land van de rijzende zon zakte met 4,3%

Contrast

Het goede nieuws staat in contrast met de doemberichten die linkse media en politici de wereld instuurden nadat Amerikaans president Donald liet weten uit het nutteloze klimaatverdrag van Parijs te stappen. Dat verdrag leek vooral de Amerikaanse economie te zullen schaden en weinig te doen voor het klimaat, aldus Trump. De succesvolle president lijkt nu gelijk te krijgen over de ganse lijn. 

Daartegenover staat bijvoorbeeld het Belgisch beleid, dat lijkt vooral te bestaan uit intenties en retoriek, al dan niet aangevuld met extra uitgaven die onze begroting niet kan dragen, maar met weinig concrete elementen die bijdragen tot een schonere lucht. De praktijk en politieke consequenties zijn vooral zorgen voor later. Hier zijn er wel 4 ministers van klimaat, die allen naar conferenties gaan, maar de resultaten blijven zwaar ondermaats