Tijdens de eerste negen maanden van 2019 waren er maar liefst 1.274 incidenten van agressie tegenover personeelsleden van De Lijn. In 84% van de gevallen was er sprake van verbale agressie. In de andere gevallen was het personeel het slachtoffer van fysieke agressie. Werknemers van De Lijn waren in diezelfde periode samen meer dan 20.000 uren werkonbekwaam. Dat blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) aan minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).

“In 2018 waren er 1.860 incidenten van agressie tegenover lijncontroleurs en chauffeurs van De Lijn en haar onderaannemers”, weet Bert Maertens. “In de eerste negen maanden van 2019 waren er 1.274 incidenten. Als je die cijfers extrapoleert voor een gans jaar, dan merk je nauwelijks een daling van het aantal incidenten.” 

Het geweld tegen personeelsleden van De Lijn blijft dus hoog. Dit ondanks de inspanningen van De Lijn rond de beveiliging van de bussen en trams. De organisatie nam zelfs extra controleurs in dienst. Het cijfer is verontrustend voor volksvertegenwoordiger Bert Maertens, die de cijfers opvroeg. Hij pleit daarom voor een hoffelijkheidscampagne die de reizigers sensibiliseert en meer respect voor de bestuurder voorop stelt. Maertens wil ook dat alle bussen en trams uitgerust worden met veiligheidscamera’s. Vandaag is dat nog niet het geval. 

Dergelijke incidenten leiden jammer genoeg vaak tot werkonbekwaamheid”, aldus Bert Maertens. “Terwijl de chauffeurs en controleurs in 2018 samen 23.298 uren afwezig waren als gevolg van verbale en fysieke agressie, was dit in de eerste drie kwartalen van 2019 al 20.388 uren. Normaliter zullen we dus voor het ganse jaar 2019 een stijging van het aantal uren werkonbekwaamheid moeten noteren.”

Veiligheidscamera’s in elke bus

De Lijn zet sterk in op de uitrusting van voertuigen voor het garanderen van de veiligheid, met onder meer een alarmsysteem en een flexibel afsluitbare stuurpost. “Iedere tram beschikt intussen ook over camerabewaking. Dat is ook in 70% van de bussen van De Lijn het geval. Bij de voertuigen van de onderaannemers gaat het om 64%. Ik roep De Lijn op het nodige budget vrij te maken om camerabewaking in elke bus te realiseren. Bij de aankoop van nieuwe bussen moet dit zeker inbegrepen zijn in het bestek”

Lees ook:

Buschauffeurs Brussel-Noord: “Vrezen voor eigen gezondheid”