De twee Afrikaanse jongeren die enkele maanden geleden een reeks gewapende overvallen pleegde in het Antwerpse Turnhout, komen weg met een werkstraf. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Het openbaar ministerie had celstraffen gevraagd, maar de rechter was een stuk milder. 

Op 19 september 2019 vond de eerste gewapende overval plaats op snoepwinkel Candy Factory in Turnhout. De zaakvoerster, een zwangere vrouw, werd bedreigd met een groot mes en vuurwapen. De Afrikaanse jongeren gingen aan de haal met de inhoud van de kassa.

Na die eerste gewapende overval volgden de overvallen elkaar in sneltempo op. Op een tijdspanne van amper een week werden ook een pizza-koerier, gsm-winkel, nachtwinkel en treinreiziger overvallen en bestolen. De Afrikaanse jongemannen pleegden de overvallen voor hun plezier of wanneer ze iets nodig hadden dat ze niet konden betalen.

Werkstraf 

Het openbaar ministerie tilde zwaar aan de feiten en eiste gevangenisstraffen van 26 en 24 maanden. “Het gaat hier om een groepje zeer jonge daders die elke normbesef kwijt zijn. Als ze een nieuwe gsm of sigaretten nodig hebben, pakken ze het gewoon. Ze deinzen er niet voor terug om zonder schroom diefstallen met geweld te plegen, zelfs ten aanzien van zwangere vrouwen”, klonk het.

Maandag verschenen de jongemannen voor de correctionele rechtbank, waar ze een opvallend milde straf opgelegd kregen. De rechter besloot om geen celstraf uit te spreken, maar hield het bij een werkstraf voor de twee overvallers. Daarnaast moeten ze ook een morele schadevergoeding van 1.500 euro betalen aan de zwangere zaakvoerster van de snoepwinkel.