De voorbije week werd een recordaantal van 133 migranten onderschept op het Kanaal toen ze de oversteek naar Groot-Brittannië wilden wagen. Meer en meer migranten proberen nu op die manier het Britse vasteland te bereiken. Federaal Migratiecentrum Myria waarschuwt in een rapport, dat Het Nieuwsblad kon inkijken, voor die nieuwe trend.

Donderdagnacht werden bij een grootschalige reddingsactie maar liefst 90 migranten tegelijk gered uit het Kanaal toen ze illegaal de oversteek aan het wagen waren naar het Britse vasteland, het grootste aantal ooit op één dag. De nacht nadien werden opnieuw 43 migranten onderschept op het Kanaal.

Alsmaar vaker proberen migranten die willen doorreizen naar Groot-Brittannië de oversteek via het Kanaal te wagen. In 2019 werden 2.758 migranten onderschept op het Kanaal, dat is vier keer meer dan het jaar voordien. 

Federaal Migratiecentrum Myria waarschuwt in een rapport voor die trend. “Sommige transmigranten beschikken over weinig middelen om hun reis te financieren. Ze gebruiken bijgevolg goedkopere manieren om te reizen. Personen met een lager budget proberen ook met rubberbootjes, opblaasbootjes, kajaks of zelfgemaakte vlotten de overkant te bereiken”, klinkt het. “Het oversteken van het Kanaal op die manier is erg gevaarlijk gezien het drukke vaarschema en de onderstromen.”

Transitmigranten nu via Kanaal

De problematiek van transitmigranten (illegalen die geen asiel willen aanvragen in ons land of Frankrijk maar willen doorreizen) sleept al jaren aan. In Belgische en Noord-Franse kustplaatsen ontstaan daardoor massaal veel tentenkampen waarin de transitmigranten verblijven, in de hoop ooit de oversteek te kunnen wagen naar Groot-Brittannië, het beloofde land voor velen onder hen.

Om daarin te slagen, gaan de transitmigranten alsmaar verder. Vroeger probeerden ze in vrachtwagens te klimmen om op die manier mee te kunnen naar Groot-Brittannië, maar vanwege de lage slaagkans zoeken ze nu alternatieven. Velen zouden nu via kleine bootjes willen proberen het Kanaal over te steken.