Gisterenmiddag hebben leden van Voorpost Gent een ‘inspiratiemoment‘ over de asielopvangplaats Reno verstoord. Ze hadden rookbommetjes bij, hingen affiches op en een medewerkster van Fedasil die een rookbommetje wegschopte, kreeg zelfs een pot behangerslijm over zich. Het stadsbestuur zal een klacht indienen bij de politie en bij het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia. Dat meldt AVS.

De stad Gent vangt binnenkort 250 asielzoekers op in een boot. Daarover hield Fedasil een informatievergadering in de wijk Muide. Daar wilde men zien wat buurtbewoners kunnen betekenen voor de vluchtelingen die er worden opgevangen. De nationalistische organisatie Voorpost, die zich tegen de komst van de asielzoekers verzet, verstoorde de vergadering.

Enkele militanten van Voorpost trokken naar de zaal en plakten affiches op de ramen. Ondertussen scandeerden ze “Wij zijn het moe! Grenzen toe!”. Ze gooiden met voetzoekers en ontstaken rookbommen. Toen één van de buurtwerkers van Muide-Meulestede van de stad Gent de deur opende en een rookbommetje wegschopte, kreeg ze behangerslijm over zich heen. De politie kwam ter plaatse maar de actievoerders zetten het op een lopen. Niemand werd opgepakt.

Verwerpelijk

Burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) noemt de actie verwerpelijk. “Vandaag hebben leden van Voorpost een infomoment voor buurtbewoners die zich vrijwillig willen inzetten voor het opvangcentrum Reno verstoord. Er werd zelfs met rookvuurwerk en lijm gegooid. Dit is to-taal verwerpelijk. Pure intimidatie en ranzigheid van de stoottroepen van extreem-rechts. Wij zullen dit nooit tolereren!”, aldus de burgemeester. 

Gentse schepen van Gelijke Kansen en Buurtwerk Astrid De Bruycker (sp.a) roept iedereen die geweld, discriminatie of haatboodschappen beleeft, ziet of hoort op om hetzelfde te doen. “Zo geven we samen een duidelijke boodschap: neen tegen geweld, xenofobie en haatzaaierij in onze gastvrije stad.

Het zijn drukke weken bij Voorpost. Vorige week nog bekladden militanten van Voorpost de voorgeven van het hoofdkwartier van de Open Vld in Brussel.