Uit een onderzoek blijkt dat jonge mannen uit Somalië, Libanon en Marokko extreem veel strafrechtelijke veroordelingen oplopen in Denemarken. Meer dan de helft van de jonge mannen die geboren zijn in 1985, 1986 en 1987 hebben tenminste 1 veroordeling opgelopen. Dat meldt Jyllands Posten.

Het onderzoek werd gevoerd door de denktank Unitos, op basis van cijfers die de Deense minister van Justitie aan het parlement gaf. Daaruit blijkt dat heel wat jonge mannen met een allochtone afkomst veel vaker strafrechtelijk veroordeeld worden dan de rest van het land. Extreem veel vaker. Het gaat dan om boetes of gevangenisstraffen voor vandalisme, diefstal, inbraak, geweld en diefstal. Verkeersinbreuken werden niet opgenomen in deze statistieken.

Meer dan de helft veroordeeld

In Denemarken zijn er 357 mannen uit Somalië die in die periode van drie jaar geboren zijn. 222 van hen zijn strafrechtelijk veroordeeld. Dat is maar liefst 62%. Voor mannen van Libanese afkomst uit dezelfde leeftijdsgroep is dat 322 veroordelingen op 535, of 60%. Voor Marokko was dit 54%. Irak, Iran en Joegoslavië deden ‘iets beter’ en klokten af boven de 40%. Vietnamese jonge mannen haalden 22% en de Denen zelf haalden 18%. 

De cijfers laten zien dat een zeer groot deel van de jonge mannen uit enkele van de grote migratielanden is veroordeeld voor misdaden”, aldus Lasse Birk Olesen, medeoprichter van Unitos. “Er zijn enkele landen van herkomst die grote problemen met de criminaliteit vertonen en andere, vooral in Europa en Zuidoost-Azië, die bijna op het niveau van de Denen liggen.”

Reacties

Criminoloog David Sausdal zegt dat men voorzichtig moet zijn en wil nuanceren. Hij pleit voor meer onderzoek naar de oorzaak van de oververtegenwoordiging van immigranten in de misdaadstatistieken. Hij merkte op dat het onderzoek niks meegaf over sociaal-economische omstandigheden. Een oud politiek standpunt.

Een vertegenwoordigster van de Raad van etnische minderheden, Halima El Abassi, wijst op de andere normen die sommige ouders kunnen hebben en posttraumatische stress van vluchtelingen als mogelijke verklaring. Ze ergert zich verder aan de hoge cijfers en zei dat “Wie een kans krijgt in dit land, zich ook aan de wet moet houden.”

Jeppe Bruus, woordvoerder van de sociaaldemocraten, gaf aan dat wat hem betreft het bestaan van ‘de getto’s’ doorbroken moest worden.