Woede-uitbarsting Macron in Jeruzalem

0
2389

Bij het bezoek van Frans president Emmanuel Macron aan de Israëlische hoofdstad Jeruzalem is het tot een opmerkelijke aanvaring gekomen tussen Macron en een Israëlische politieagent. De president schoot in een Franse colère toen de agent de Franse Sint-Annakerk betrad. Dat meldt RT.

Macron is momenteel in Jeruzalem om de 75ste verjaardag van de bevrijding van het concentratie- en uitroeiingskamp Auschwitz-Birkenau te herdenken. Daarbij hoorde ook een bezoek aan de Sint-Annakerk. Die kerk, die uit de tijd van de kruistochten stamt, is van de Franse overheid en wordt beheerd door de ‘Witte Paters‘. Een geschenk voor bewezen diensten in de Krimoorlog.

Toen Macron de kerk wilde betreden, liepen er enkele Israëlische agenten voor hem uit en gingen ze mee de kerk in. Daar kon de Franse president niet mee lachen. In het Engels riep hij hen woedend toe: “Iedereen kent de regels! Het staat me niet aan wat je net deed voor mij. Ga weg!” Hij ging verder: “respecteer alsjeblief de regels zoals ze al eeuwen bestaan, ze zullen niet veranderen met mij.”

Gelijkaardig incident

De beelden doen sterk denken aan wat er gebeurde in 1996. Toen bezocht Jacques Chirac het historische centrum en Israëlische agenten hielden Palestijnen van hem weg. Ook hij werd toen erg boos. “Wil je dat ik op het vliegtuig stap en terugkeer naar Frankrijk?” vroeg hij toen cynisch. 

Volgens de Israëlis was dat toen om de veiligheid van de president te garanderen, maar critici zeiden dat het een demonstratie van macht was. Om te tonen wie in het historisch centrum, waar ook de kerk gesitueerd is, de baas is. De overgrote meerderheid van de inwoners van het historisch centrum is Palestijn.