Weekend vol felle protesten tegen Iraans regime

0
337

Het Iraans regime lijkt onder druk te staan. In Iran zijn er dit weekend op verschillende plaatsen felle protesten geweest tegen de leiders van het land, nadat het regime toegaf per ongeluk een lijnvliegtuig uit de lucht te hebben geschoten. In november waren er ook al felle protesten. Daarbij zouden 1500 mensen om het leven zijn gekomen. Ook nu reageert het regime repressief. Dat meldt Fox News.

Vandaag doken er beelden op waaruit blijkt dat de Iraanse ordetroepen niet enkel met rubberkogels en traangas, maar ook met scherp schieten op betogers tegen de Islamitische Republiek. Ook AP maakt melding hiervan. 

Al langer onrusten

Het Iraans regime staat al een tijdje onder druk. Het land lijdt onder een krimpende economie en verstikkende Amerikaanse sancties. Eerder dan in te zetten op de noden van het volk, lijkt het regime vooral bezig met de eigen macht en oorlog te voeren tegen Amerika en Israël. 

Op 15 november kondigde het regime een verhoging met tientallen procenten van de brandstofprijzen aan. Toen al braken er grote protesten uit. Hoewel de betogingen aanvankelijk gekant waren tegen de prijsverhoging, richtten zij zich op veel plekken ook al snel tegen de theocratie. 

Betogers eisten toen het aftreden van de geestelijk leiders en vroegen om de terugkeer uit ballingschap van Reza Pahlavi, de zoon van de sjah die in 1979 werd afgezet. Ook werden afbeeldingen van Khamenei verbrand en werd een standbeeld van diens voorganger Ruhollah Khomeini vernield. “Zij leven als koningen, de mensen worden armer”, scandeerden demonstranten. 

De ayatollah reageerde angstig en gaf de opdracht met harde hand een einde te maken aan de betogingen. “De Islamitische Republiek is in gevaar”, zou Khamenei hebben gezegd. “Doe alles wat nodig is om hier een einde aan te maken.

Vlam opnieuw in de pan

De recente gebeurtenissen, waarbij de VS makkelijk een topman van het regime kon uitschakelen, het knullig neerschieten van een lijnvliegtuig met veel burgerdoden tot gevolg en de vele leugens lijken de vlam opnieuw in de pan te hebben doen slaan. Het fundamentalistisch regime lijkt zwakker uit het weekend zijn gekomen.

Deze keer schaarde ook de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) zich achter het protest. Zo bracht hij een opvallende tweet in het Perzisch, en de tweet werd snel een van de populairste tweets in die taal ooit, zo beweerde een expert. Hiermee is er opnieuw een fel contrast met het gedrag van zijn voorganger. Barack Obama (Dem.) sprak zich niet uit over de felle betogingen tegen de vervalste verkiezingen van Iran in 2009, omdat hij per se zijn beruchte akkoord met Iran wilde sluiten. Het Iraans regime voelde zich daardoor gesterkt en sloeg de protesten brutaal neer. 

(lees verder onder de tweet)

Trump steunt het Iraanse volk

Trump vaart een andere koers en wil dat het religieus regime van dat land zich schikt naar internationale normen en haar eigen, “fantastische”, bevolking niet neerschiet. Eerder dit weekend liet de Amerikaanse president op zijn geliefde medium weten dat hij al sinds zijn aantreden achter het Iraanse volk staat en achter ben zal blijven staan. “De Amerikaanse regering volgt de protesten van dichtbij op en is geïnspireerd door hun moed. De Iraanse overheid moet mensenrechtenorganisaties toezicht laten houden en laten rapporteren over de protesten. Er kan geen nieuw bloedbad komen op vreedzame protesten, noch mag internet afgelegd worden. De wereld kijkt toe.

Een tweet die lijkt aangekomen te zijn bij het Iraanse volk, want dit weekend scandeerden de betogers in koor: “de opperste leider is een moordenaar, zijn regime is voorbijgestreefd.” Verder riepen ze ook: “Onze vijand zit hier, ook al liegen ze ons voor dat Amerika onze vijand is” en: “onze genieën zijn vermoord en vervangen door religieuze figuren.”

Op internet dook er ook een opvallend filmpje op. Het toonde een mensenmassa die weigerde te wandelen op de vlaggen van Amerika en Israël die op de grond geschilderd zijn. Het is een fel contrast met de door het Iraans regime aangemoedigde haat tegen beide landen. Iets waar de studenten al heel hun leven mee opgevoed worden. In plaats van “dood aan Amerika” of “dood aan Israël” werd dit weekend “dood aan de dictatoriale Islamitische Republiek” gezongen. Ook affiches van de gedode generaal Qassem Soleimani werden afgescheurd van de muren.

(lees verder onder de tweet)

Taekwondokampioene kwijt

Gisteren maakte de enige Iraanse vrouw die ooit een medaille heeft gewonnen op de Olympische Spelen bekend dat ze haar geboorteland ontvlucht. Kimia Alizadeh, die brons won in Rio, zei dat de Islamitische Republiek haar succes als propagandawapen misbruikte. “Ik ben een van de miljoenen onderdrukte vrouwen in Iran die ze jaren bespeeld hebben. Ik droeg de kleren die ik moest dragen en zei wat ik moest zeggen. Elke zin die ze me oplegden, herhaalde ik. Wij tellen niet voor hen en zijn enkel pionnen die ze gebruiken.”

Haar sportieve successen werden volgens haar politiek misbruikt, terwijl mensen van het regime haar vernederend benaderden. Zo kreeg ze te horen dat “het onzedig is voor vrouwen om hun benen te stretchen“. De kampioene zou in 2020 willen meedoen aan de Olympische Spelen in Tokyo, maar onder een andere vlag. Ze liet niet blijken wat haar verdere plannen zijn, maar noemde zich “een kind van Iran“, waar ze ook mag zijn.
Ook dit is een klap voor het prestige van het land.