Het aantal illegale grensoversteken tussen Mexico en de VS is spectaculair gezakt na een reeks van maatregelen ingevoerd door Amerikaans president Donald Trump (Rep.). Waar in mei vorig jaar 144.116 illegalen opgepakt werden, waren dat in december slechts 40.620. Dat brengt Fox News.

De Verenigde Staten en Mexico sloten in mei 2019 een migratieovereenkomst nadat de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) ermee dreigde invoerheffingen op Mexicaanse goederen te verhogen. Sindsdien levert de Mexicaanse overheid meer inspanningen om de illegale migratie in het land tegen te gaan. Ook moeten asielzoekers in Mexico wachten op een uitspraak van Amerikaanse rechtbanken of ze al dan niet recht hebben op asiel.

In de Yuma sector is de daling nog indrukwekkender. Daar zakte het aantal arrestaties van 14.000 in mei naar 800 in oktober. Dat is een daling van maar liefst 94%. Het cijfer is nu al meerdere maanden zo laag gebleven. Volgens de agenten aan de grens is de belangrijkste oorzaak de zogenaamde “migration protection protocols“. Dat maken ze op uit gesprekken met illegalen. Die wijzen er op dat de maatregelen van president Trump hun effect niet missen.

Einde catch-and release

Hun bedoeling was om in de VS vrij te komen, eens die optie er niet meer was, verdween de trafiek van mensen.” Dat zegt Anthony Porvaznik, hoofd van de grenspolitie in Yuma. De agent verwijst hier onder meer naar het omstreden ‘catch-and-release‘-beleid van de linkse president Obama. 

Catch and release’ betekent dat illegale immigranten die gevat werden weer vrijgelaten werden in de VS, terwijl hun asielaanvraag of deportatie werd geregeld door de overheid. Dit zorgde ervoor dat uitgewezen illegalen simpelweg van de radar verdwenen. Een beleid dat volgens Trump rampzalige gevolgen kende voor Amerika, en tijdens de verkiezingen door hem stevig op de korrel werd genomen.

In België pleiten vooral de N-VA en het Vlaams Belang voor gelijkaardige maatregelen in de strijd tegen de illegaliteit. Beide partijen zien de opvang van vluchtelingen het liefst in eigen regio gebeuren.