De spanning in het Midden Oosten loopt opnieuw op. Het Amerikaans leger heeft in Bagdad een succesvolle luchtaanval uitgevoerd, waarbij Qassim Soleimani, een topgeneraal van het Iraans leger, is omgekomen, samen met enkele andere sjiitische leiders uit de regio. De actie was een antwoord op de bestorming van de Amerikaanse ambassade. Iran dreigt met verdere reacties, terwijl Amerikaanse burgers teruggeroepen worden uit Irak.

Voornaamse slachtoffer van de aanval was Iraans Generaal Qassim Soleimani, hoofd van de Quds-brigade, de afdeling van de revolutionaire garde die instaat voor niet-conventionele oorlogsvoering, buitenlandse operaties en inlichtingen verzamelen. De organisatie werkt samen met terreurorganisaties zoals de Hezbollah, Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad, de Houthis in Jemen en sjiitische milities in Irak, Syrië en Afghanistan. 

De afgelopen jaren heeft Iran via onder meer de Quds-brigade hard gevochten tegen de Islamitische Staat. Hierdoor was de vorige Amerikaanse president, Barack Obama (Dem), zeer inschikkelijk ten aanzien van het land. Hij ondertekende een voor Iran uiterst gunstige Iran deal, gaf ze toegang tot miljarden dollars en gaf ze veel meer speelruimte in het Midden Oosten. Iran bleef echter een rivaal van de VS en hun bondgenoten. 

President Trump probeerde de zaken recht te trekken en staat veel kritischer ten aanzien van het Iraanse regime. Dat laatste heeft nu heel wat invloed in Irak, een land dat oorspronkelijk “bevrijd” werd door de VS. Door Iran gesteunde milities voeren geregeld aanvallen uit op Amerikanen in de regio.

Actie reactie

Zo werd enkele dagen geleden een raket afgevuurd op het Iraaks leger waarbij een Amerikaanse burger werd gedood, en meerdere Amerikaanse en Irakese soldaten werden verwond. Amerika reageerde onmiddellijk op de aanval door een serie van raketten af te vuren op de verantwoordelijke militie, Kata’ib Hezbollah, waar er 25 personen van gedood werden op zondag.

De tegenzet van Iran kwam snel via een belegering van de Amerikaanse ambassade in Bagdad. Amerika reageerde als door een wesp gestoken. De bestorming van de ambassade lag extreem gevoelig bij Trump na de gebeurtenissen in Benghazi, toen een Amerikaanse ambassadeur vermoord werd. Het was een donkere bladzijde in de Amerikaanse geschiedenis die op het conto van de toenmalige regering kon geschoven worden. Iets wat Trump tijdens zijn verkiezingscampagne dan ook uitvoerig deed.

Zulk een blamage wilde Trump zelf niet meemaken en zijn maatregelen waren fors. Hij stuurde meteen mariniers en 750 soldaten van de ‘82nd Airborne Division’ naar de regio om Amerikaanse faciliteiten te beschermen. Als er nog verdere acties tegen Amerikanen kwamen, dan zou Iran de gevolgen dragen. 

 

“Iran zal volledig verantwoordelijk worden gehouden voor het verlies van mensenlevens, of schade, in een van onze faciliteiten. Zij zullen een zeer GROTE PRIJS betalen! Dit is geen waarschuwing, het is een bedreiging”, schreef de Amerikaanse president op Twitter.

Nultolerantie

De defensieve maatregelen waren echter niet het enige wat de Amerikanen in petto hadden. De aanval op Qassem Soleimani laat zien dat er een absolute nultolerantie is op geweld tegen Amerikanen. Amerika zag in Soleimani het brein van heel wat terreur in Irak. Ze achtten hem even gevaarlijk als Abu Bakr Al-Baghdadi, de leider van de Islamitische Staat die ze onlangs nog hebben uitgeschakeld

Iran zou achter de dood zitten van 608 Amerikaanse soldaten bij de oorlog in Irak. In 17% van alle Amerikaanse doden tussen 2003 en 2011 zou Souleimani een hand gehad hebben.
De Quds-brigade wordt als uiterst belangrijk gezien in Iran en Souleimani was een van de machtigste mannen van het land. Officieel mocht die van de VN Iran niet verlaten. Een ander slachtoffer bij de Amerikaanse aanval was Abu Mahdi al-Muhandis, leider van de al-Ḥashd ash-Shaʿbī, een Iraakse militie die veel gevochten heeft tegen IS.

(lees verder onder de tweet)

“Extreem gevaarlijk”

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif noemde de Amerikaanse aanval een “dwaze escalatie” en “extreem gevaarlijk”. “De VS dragen alle verantwoordelijkheid voor de gevolgen van hun malafide avonturisme”, klinkt het. In Iran zal de nationale veiligheidsraad vandaag een spoedzitting houden om de aanval, “die tot het martelaarschap van Soleiman leidde”, te onderzoeken, laat het ministerie weten. Er werden drie dagen van nationale rouw afgekondigd in Iran

De olieprijzen zijn meer dan 4 procent gestegen in Azië na de dood van de Iraanse generaal. De prijs van een vat ruwe olie van de Amerikaanse soort WTI steeg 4,3 procent tot 63,84 dollar. De prijs van een vat Brent-olie uit de Noordzee voor levering in maart, steeg 4,4 procent tot 69,16 dollar.