Verschillende westerse regeringen geloven dat Iran het Oekraïense lijnvliegtuig, dat op 8 januari neerstortte, per ongeluk heeft neergeschoten. Bij die crash kwamen alle 176 inzittenden om het leven.

De Oekraïense Boeing 737 ‘Ukraine International Airlines Flight 752’ vertrok op 8 januari vanuit de Iraanse hoofdstad Teheran naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. Kort na het opstijgen stortte het vliegtuig echter neer. Alle 176 inzittenden – voornamelijk Iraniërs en Canadezen – kwamen daarbij om het leven.

Per ongeluk neergeschoten door Iraanse luchtdoelraket

Eerder die nacht had Iran raketten afgevuurd op Amerikaanse basissen in Irak. De Iraanse luchtafweer bevond zich in een verhoogde staat van paraatheid uit vrees voor Amerikaanse vergeldingen. Volgens verschillende westerse regeringen, waaronder die van de VS, Canada en Nederland, heeft de Iraanse luchtafweer daarop per ongeluk het lijnvliegtuig neergehaald. Donderdag zei de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) dat de crash misschien een vergissing was en niet het gevolg van een mechanisch defect, zoals aanvankelijk beweerd werd.

Volgens bronnen binnen de Amerikaanse overheid heeft men aan de hand van satellietbeelden met een hoge graad van zekerheid besloten dat de Iraanse luchtafweer verantwoordelijk is voor de crash. Het vliegtuig zou door de Iraanse radar gevolgd zijn, alvorens de raketten werden afgevuurd. De gegevens toonden hoe twee luchtdoelraketten werden afgevuurd, waarop een explosie in de buurt van het vliegtuig werd waargenomen. Vervolgens zou men aan de hand van de gegevens hebben kunnen afleiden dat het vliegtuig in brand stond terwijl neerstortte. 

Iran ontkent in alle toonaarden

Iran ontkent zelf in alle toonaarden dat het per ongeluk het vliegtuig heeft neergehaald. Volgens het hoofd van de Iraanse burgerluchtvaart was het “onmogelijk dat een raket het Oekraïense vliegtuig geraakt heeft”. Iran liet vandaag weten dat het zelf de zwarte doos van het vliegtuig wil doorzoeken. Volgens Teheran zou het een of twee maanden duren om de informatie uit de stem- en vluchtgegevensrecorders te halen. Indien nodig zou men Rusland, Canada, Frankrijk of Oekraïne om hulp vragen.

Op sociale uitten veel Iraniërs hun woede over het feit dat het vliegtuig mocht opstijgen. Ook zouden beelden tonen hoe de plaats van de crash intussen is leeg geruimd, iets wat het onderzoek enorm kan bemoeilijken. De crash roept in Iran nare herinneringen op aan ‘Iran Air Flight 655’, een Iraans passagiersvliegtuig dat in 1988 door een Amerikaanse raket werd neergeschoten. Daarbij vielen 290 doden.