Een vrouw uit het Limburg heeft een klacht ingediend nadat ze in het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder geen hand kreeg van een Turkse verpleger. Dat meldt Het Laatste Nieuws. “Ik mag geen hand geven aan een vrouw, omdat dat zo in de Koran staat”, zei de verpleger tegen de vrouw. 

Vrijdag trok Rachida, een vrouw van Marokkaanse origine, naar het ziekenhuis voor een CT-scan. “Toen een Turkse verpleger mij kwam halen in de wachtzaal, wilde ik hem de hand schudden. Maar tot mijn stomme verbazing weigerde hij. ‘Ik mag geen hand geven aan een vrouw, omdat dat zo in de Koran staat’, zei hij. ‘Als ik dat wel doe, moet ik mezelf ritueel reinigen’.”

Klacht tegen verpleger

Ook na de begroeting bleef de verpleger opletten met wat hij deed. “Ook tijdens het onderzoek weigerde hij me aan te raken. Terwijl ik toch potverdorie zijn patiënte ben. Wat heeft de Koran nu te maken met de behandeling van zieke mensen. Hij zou beter luisteren naar Hippocrates in plaats van zo’n enge interpretatie van de Koran te volgen”, aldus Rachida.

De vrouw is niet te spreken over het gedrag van de verpleger en diende klacht in. Dat bevestigt ook het ziekenhuis. “We hebben een klacht ontvangen op onze ombudsdienst en we gaan dat nu via de juiste weg verder onderzoeken. Ik heb de man kort kunnen spreken. Hij ontkent de feiten niet, maar zegt dat alles in een heel andere context gebeurd is.”

Van een ontslag of sanctie is geen sprake, klinkt het bij het ziekenhuis. “De verpleger in kwestie heeft zich altijd professioneel en volgens onze waarden en normen gedragen. We hebben nog nooit eerder dit soort klachten over hem ontvangen.