De socialistische voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, heeft vandaag beslist om alle kleine regionale en nationale vlaggetjes te laten weghalen in het Europees Parlement. Het Vlaams Belang reageert erg boos. Dat brengt Knack.

Normaal zet een assistent al onze vlaggetjes klaar“, vertelt Europees Parlementslid voor Vlaams Belang Gerolf Annemans bij Identiteit en Democratie aan Knack. “Maar deze ochtend waren die nergens te bespeuren. We dachten dat onze assistent ziek was of een platte band had. Maar bleek dat Sassoli de vlaggetjes in een kartonnen doos heeft laten verzamelen.

Volgens Sassoli zijn de vlaggetjes in strijd met het interne reglement. “Artikel 10, paragraaf drie, verbiedt Europarlementsleden om spandoeken te tonen. Voordien werd dat niet toegepast, daar komt nu verandering in“, klinkt het.

Nationalisten boos

Annemans noemt die uitleg een drogreden. “Vlaggetjes zijn toch geen spandoeken? Sassoli wil gewoon de confrontatie aangaan. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd“. Het is onduidelijk of enkel nationale en regionale vlaggetjes verboden zijn, of ook die van de EU.

Volgens Nigel Farage is de beslissing een “farce” en bewijst het dat het een goede zaak is dat Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat. 

Tom Vandendriessche, eveneens van de fractie Identiteit en Democratie, noemde de beslissing van de socialistische parlementsvoorzitter “een schande“. Op Facebook zei hij dat dit “onaanvaardbaar” was en “deze EU-elite vroeg of laat de prijs zal betalen voor hun arrogantie.”