De mensenrechtencommissie van de VN heeft bepaald dat het onrechtmatig is om mensen terug te sturen naar landen waar hun leven bedreigd wordt door de klimaatcrisis, zogenaamde klimaatvluchtelingen. Volgens sommigen is de uitspraak een kantelmoment en zet het de deur open voor nog meer migratie naar het westen. Dat meldt The Guardian.

Het oordeel kwam er na de zaak van Ioane Teitiota, die bescherming van Nieuw Zeeland eiste nadat die verklaarde dat zijn leven in Kiribati in gevaar was. Het IPCC voorspelde namelijk in het verleden dat het Pacifisch eiland in 2050 door de oceaan verzwolgen kan worden. 

De VN erkende dat zijn leven niet in onmiddellijk gevaar was en gaf de klager dus ongelijk. De commissie zei echter wel dat landen de internationale mensenrechten kunnen schenden indien ze mensen terug zouden sturen naar plaatsen waar de klimaatsveranderingen effectief een dreiging vormen.

143 miljoen mensen

Wanneer droogtes, misoogsten of stijgingen van de zeespiegel gebeuren, zou dat nu aan de klimaatsveranderingen toegeschreven kunnen worden. Miljoenen vluchtelingen zouden dan naar het westen kunnen verhuizen. Een studie van de Wereldbank in 2018 zei dat 143 miljoen mensen uit Zuid-Azië, Sub-Sahara-Afrika en Latijns-Amerika risico lopen om klimaatmigrant te worden. Volgens de commissie kan het recht op leven in gevaar raken door de klimaatsveranderingen, maar kan ook het recht op waardig leven al vroeger in het gedrang komen.

Klimaatactivisten beweren dat er het volgende decennium al tientallen miljoenen mensen door het klimaat op de vlucht zullen slaan. 

Duitse Groenen willen asiel voor klimaatvluchtelingen