Daags voor het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) de “Week van het Konijn” aftrapt, voeren een aantal dierenrechtenorganisaties net een ontradingscampagne. Zij vinden dat de dieren op een onnatuurlijke wijze gekweekt worden. Dat brengt het Nieuwsblad. Toch heeft het eten van konijn erg veel voordelen. 

Met ‘de Week van het Konijn’ wil het VLAM konijnenvlees extra onder de aandacht brengen, want de consumptie ervan boert achteruit in Vlaanderen. Nochtans is konijn niet alleen erg lekker, het is ook zeer gezond. Het is mager vlees met bijzonder veel smaak. Het vlees heeft een zeer goede vetzuursamenstelling. De verhouding omega 3 – omega 6 ligt in de buurt van vijf, zoals door de Hoge Gezondheidsraad aanbevolen. Konijn bevat daarenboven bijna 4 keer meer ijzer dan spinazie. Bovendien kunnen er ook felbegeerde bontjassen van de huid gemaakt worden. De campagne start woensdag 29 januari en loopt tot 5 februari. In samenwerking met supermarkten en slagers prijst men de troeven van konijn aan. Een reeks recepten moeten inspiratie bieden.

Activisten boos

De campagne voor het lekkere, gezonde en in eigen streek gekweekte vlees is echter niet naar de zin van enkele zogenaamde dierenrechtenorganisaties. Zeven van hen proberen de ‘week van het konijn’ te kapen. Ze roepen op onder de hashtag #teamkonijn om net géén konijn te eten. De organisaties die dit bekokstoofden zijn Animal Rights, Be Vegan, Bite Back, EVA, GAIA, Hopster en Veganov.

Naar aanleiding van de campagne brengt Animal Rights beelden uit van de konijnenvleesindustrie. Volgens hen kan je daarop zien dat de konijnen een ellendig leven lijden en dicht opeen zitten gepakt. “Iedere nacht creperen hier konijnen”. Nochtans lijken de kooien kraaknet en zien de konijnen er perfect gezond en normaal uit. Op een na die gestorven is. Ze lijken ook voldoende plaats te hebben en worden nergens mishandeld. 

De activisten wijzen er op dat de konijnen maximum tien weken leven, terwijl ze in normale omstandigheden tot tien jaar oud kunnen worden. Een vreemd argument omdat die tien weken nu eenmaal de leeftijd van de slacht is. 

Op het einde geeft Animal Rights eerlijk toe dat ze deze kweek gewoon wil afgeschaft zien. “De enige manier om dierenleed in de konijnensector een halt toe te roepen, is ervoor kiezen om geen konijnenvlees meer te eten en deze genadeloze industrie af te schaffen”.

Strenge normen

Het Departement Landbouw en Visserij telt nog een 25-tal professionele kwekers in ons land. Die kwekers gebruiken ‘parkhuisvesting‘ voor hun konijnen. Met de verplichte parkhuisvesting voor vleeskonijnen is Vlaanderen een voorloper in Europa.

Een park biedt de konijnen een oppervlakte van 800 cm² per dier. Om aan de natuurlijke gedragingen van een konijn te kunnen voldoen, moet een park uitgerust zijn met plateaus en tunnels. In parken is dan minstens 80 procent van de bodem bedekt met voetmatjes of ander materiaal dat veel comfortabeler is dan de oude bodem van draadgaas. Bovendien moet een park uitgerust zijn met verrijkingsmateriaal: houtblokken, stro, hooi, … waaraan de dieren kunnen knagen.

Door middel van controle door het tracerings- en certificeringssysteem ‘CodiplanPLUS Parkkonijn’ kan de consument zeker zijn dat konijnenvlees met het label ‘parkkonijn’ gegarandeerd uit de juiste huisvesting komt.

Milieuvriendelijk vlees

Wat verder interessant is aan konijnen, is dat ze is niet concurreren met menselijke voeding. Bovendien is hun voeder ook goedkoper dan de voeders voor varkens of kippen die niet zonder sojaschroot kunnen. Soja is een erg problematisch product. De teelt in Zuid-Amerika zorgt voor allerlei problemen: er wordt bos voor gekapt, de bodem raakt uitgeput en het water raakt vervuilt door bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Bijna 80 procent van alle soja die verbouwd wordt, is genetisch gemodificeerd (GMO-soja).

Tenslotte onderscheiden konijnen zich van echte herkauwers doordat ze, ondanks hun vezelrijke voeding, geen wezenlijke hoeveelheden methaangas produceren. Meer konijn eten in plaats van andere dieren zou dan ook positief zijn voor een lagere uitstoot van broeikasgassen. 

Dalende consumptie

Ondanks al de positieve zaken rond het eten van konijn neemt hun aantal stelselmatig af door de dalende consumptie van konijnenvlees. Vooral hun hoge aaibaarheidsfactor zou hier bepalend zijn. Begin 2019 meldde VLAM dat uit cijfers bleek dat meer dan 80% van de Belgische gezinnen nooit konijn koopt. Vooral jongeren laten het links liggen. Terwijl één op de drie 65-plussers nog wel eens konijn kocht in de supermarkt of bij de slager, was dat bij de twintigers nog maar 2%. Bij nagenoeg alle consumenten onder de 30 jaar komt konijn thuis nooit op het bord, terwijl meer dan 80% van het volume aan konijnenvlees door 50-plussers wordt gekocht.

Nochtans is konijn een allround lekkernij, zo leert ons lekkervanbijons.be. Niet enkel een stoofpotje op grootmoeders wijze is goddelijk. Ook lichte gerechtjes met enkel filet of bout zijn verrukkelijk. En bovendien ook makkelijk te bereiden. In feestelijke bereidingen overtuigt konijn altijd. Maar ook in de wok, op de barbecue of in de pan is konijn super. Verder kan je er ook slaatjes een tajine of zelfs een quesadilla mee maken. Konijn kan je kopen in zijn geheel of versneden in panklare porties: bouten, rug, schouders, filets, medaillons. Snel, makkelijk en naar ieders maat en wens.

De culinaire kwaliteiten van konijn zijn grenzeloos veelzijdig. Het vlees is zelfs halal en keert in veel andere culturen terug. In de Marokkaanse, Griekse, Italiaanse, Franse en zelfs Thaise keuken vind je overheerlijke recepten voor konijn.