In een persbericht klaagt Barbara Pas van het Vlaams Belang de verdeling van de Belgische personenbelasting aan. Uit cijfers die ze opvroeg aan minister van financiën Alexander De Croo (Open Vld) blijkt dat het Vlaamse aandeel in die belastingen meer dan dubbel zo snel is gegroeid de afgelopen jaren. 

Het globale bedrag van de geïnde personenbelastingen in Vlaanderen stijgt jaar na jaar. In aanslagjaar 2018 (de meest recent beschikbare data) inde de overheid 44 miljard euro aan personenbelastingen. Dat is 3,2 miljard euro meer dan in 2014. Het valt de rechts-nationalistische partij op dat het Vlaamse aandeel dubbel zo snel groeit als het Waalse.

Opnieuw blijkt dat het vooral de Vlamingen zijn die de factuur van de failliete NV België moeten betalen”, aldus Barbara Pas. Het Vlaamse aandeel in de personenbelasting wordt jaar na jaar proportioneel groter, maar tegelijk daalde het Waalse aandeel voor (minstens) het vierde jaar op een rij geeft ze aan in het persbericht.

Dubbel zoveel

In 2014 betaalden de Vlamingen 25,8 miljard aan personenbelastingen, in 2018 steeg dat naar 28 miljard. In Wallonië betaalde men in 2014 11,5 miljard en in 2018 12,3 miljard euro. Wallonië betaalde dus amper 0,8 miljard extra tegenover de 2,2 miljard extra die Vlaanderen betaalde. Kortom besluit de partij: “in Vlaanderen worden meer dan dubbel zoveel personenbelastingen geïnd als in Wallonië.”

Opnieuw blijkt dat het vooral de Vlamingen zijn die de factuur van de failliete NV België moeten betalen, terwijl het ook steeds de Vlamingen zijn die er de beledigingen vanuit Waalse hoek moeten bijnemen”, zo laat Pas weten. “Het wordt hoog tijd dat Vlaanderen haar lot in eigen handen neemt, zodat het kan uitgroeien tot een welvarende natie waar de hardwerkende burger wordt beloond in plaats van gestraft, en waar er voldoende middelen zijn om de minder gefortuneerden onder onze mensen te ondersteunen.”