Op de nieuwjaarsreceptie van het Vlaams Belang heeft voorzitter Tom Van Grieken een oproep gedaan voor nieuwe verkiezingen. De partij lanceert daarvoor zelfs een online petitie. “Een politicus die schrik heeft van verkiezingen is als een zwemmer die bang is van water”, klinkt het bij de rechtsnationalistische partij. Bij andere partijen is de honger naar een nieuwe stembusslag minder groot.

“In de privé is het simpel. Als u acht maanden niets doet, krijgt u uw C4. Maar in de politiek bakken ze er al maanden niks van en blijven ze maar aanmodderen. Daarom eisen wij nieuwe verkiezingen”, stelde VB-voorzitter Tom Van Grieken zondag op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. Gesterkt door een gunstige peiling lanceert de partij nu een online petitie om nieuwe verkiezingen op de agenda te zetten.

Op ‘luisternaarhetvolk.be’ zoeken de Vlaams-nationalisten 10.000 handtekeningen van burgers “om de lamlendige patstelling af te schudden”. “Vlaanderen koos voor een rechtser en Vlaamser Vlaanderen”, klonk het nog bij Van Grieken, die de uitslag van 26 mei niet gerespecteerd ziet in de regeringsvorming.

Sp.a en Groen geen fan van verkiezingen

Bij andere partijen is de honger naar een nieuwe stembusslag minder groot. Sp.a-voorzitter Conner Rousseau ‘waarschuwde’ zaterdag in een gesprek met Gazet Van Antwerpen nog dat nieuwe verkiezingen “het einde van het land” zou betekenen. “Dan gaat extreemrechts door het dak”, klonk het bij hem.

Ook Meyrem Almaci, voorzitter van Groen, ziet geen heil in een nieuwe stembusronde. “Als de wil ontbreekt, zal dat na verkiezingen niet veranderen”, zei ze in De Zevende Dag. In haar nieuwjaarstoespraak riep de ecologiste op om eindelijk samen te werken. “Niks kan werken als je het niet wil laten werken”, zei ze. “Je kan geen huis bouwen als je belangrijkste instrument verrotting is.”

Lees ook:

V-partijen hebben het hoogste kiespotentieel