Maandagavond heeft Vlaams Belang net voor de Koksijdse gemeenteraad een protestactie gehouden tegen de komst van een nieuw asielzoekerscentrum in de luchtmachtbasis van Koksijde. “Er moet dringend werk gemaakt worden van een beleid dat de instroom verkleint en de uitstroom vergroot”, aldus federaal volksvertegenwoordiger Wouter Vermeersch aan HLN.

In tegenstelling tot andere Europese landen, blijft de instroom van asielzoekers in ons land stijgen. Asielzoekers worden tijdens hun asielprocedure in een asielcentrum geplaatst of krijgen een OCMW-woning ter beschikking, maar die zijn inmiddels bijna allemaal volzet in ons land. Daarom moesten de afgelopen weken en maanden tientallen asielzoekerscentra (opnieuw) geopend worden en werden zelfs vakantieparken gevraagd om hun parken open te stellen voor asielzoekers.

Koksijde

Nu zal ook de luchtmachtbasis van Koksijde omgetoverd worden tot een asielzoekerscentrum. Maar Vlaams Belang is niet te spreken over dat plan. Zij hielden maandagavond, net voor de gemeenteraad in Koksijde, een protestactie. . “De directe aanleiding voor de actie van Vlaams Belang is de komst van 300 asielzoekers naar de luchtmachtbasis in Koksijde”, aldus Wouter Vermeersch.

Volgens Vermeersch werden er al meer dan genoeg asielcentra geopend de voorbije maanden, met veel problemen tot gevolg. “Indirect kaarten we de illegalen- en transmigratieproblematiek aan en de opening van steeds meer asielcentra verspreid over onze provincie. Ik denk maar aan die in Poelkapelle, Menen, Wingene en Brugge”, stelt Vermeersch. “Ik zal de bevoegde minister Maggie De Block (Open Vld) bevragen in het Parlement over de gang van zaken in Koksijde.”

Vlaams Belang klaagt ook de alsmaar toenemende instroom van asielzoekers aan, en de lage terugkeercijfers. “Er moet dringend werk gemaakt worden van een beleid dat de instroom verkleint en de uitstroom vergroot. Ik denk daarbij aan een verstrenging van de gezinshereniging, een versnelde uitbouw van de capaciteit in de gesloten terugkeercentra en een verstrakking van het uitwijzingsbeleid.”