Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) verklaarde in Radio 1-programma ‘De Ochtend’ dat zijn partij geen heil ziet in een samenwerking met de N-VA. Opmerkelijk, de Franstalige socialist verwijst daarbij naar de mislukte onderhandelingen in 2011. “Tien jaar geleden hadden we de oprechte intentie om met de N-VA een regering te vormen. Vandaag weten we: met die partij erbij krijg je gegarandeerd een institutionele bloccage, citeert De Standaard Vervoort.

Met een pleidooi om de laagste pensioenen te verhogen, maakte N-VA-voorzitter Bart De Wever dit weekend een opening voor de Franstalige socialisten. Vervoort hecht evenwel weinig geloof aan dat aanbod van De Wever. “Bart De Wever blaast warm en koud: eerst met een opening komen en meteen daarna iets anders zeggen”, citeert De Tijd het PS-kopstuk. Nochtans zien de Vlaams-nationalisten al even munt in strenge migratiewetgeving in ruil voor een socialer beleid.

Het voordeel van de N-VA? Vooralsnog blijft CD&V hun betrokkenheid bepleiten.“Ik vind het onrespectvol als je aan Franstalige kant niet een beetje de sentimenten aan Vlaamse kant volgt. Het is toch logisch dat je zoekt naar een stabiele regering die een meerderheid heeft aan beide kanten van de taalgrens”, verklaarde CD&V-topper Hilde Crevits gisteren nog tegenover VRT-programma ‘Terzake’.

Vervoort evenwel stelt de christendemocratische alliantie met de N-VA niet op prijs. “Men lijkt maar niet te willen snappen dat de PS niét met de N-VA zal regeren. Bart De Wevers zogenaamde ‘opening’ tijdens zijn Nieuwjaarsspeech zaterdag, is geen opening. Tien jaar geleden hadden we de oprechte intentie om met de N-VA een regering te vormen. Vandaag weten we: met die partij erbij krijg je gegarandeerd een institutionele bloccage”, citeert De Standaard de Franstalige socialist. “Regeren met de N-VA? We doen het niet”, stelt Vervoort.

Deelstaten werken wél goed

Hoewel de situatie volgens Vervoort niet optimaal is, werken de deelstaten goed. “We hebben een ongeziene visibiliteit. En ik moet zeggen: de deelstaten werken goed samen. In tegenstelling tot vijf jaar geleden, is er tussen de verschillende deelstaten vandaag een dynamiek van dialoog en samenwerking, zélfs met de Vlaamse regering van Jan Jambon”, citeert De Standaard de Franstalige socialist.

Lees meer:

Freya Van den Bossche (sp.a) staat open voor samenwerking met N-VA