Terwijl de liberalen, vooral onder invloed van partijvoorzitter Gwendolyn Rutten, volop willen gaan voor een zogenaamde ‘Vivaldi-coalitie’, wil CD&V-kopstuk Hilde Crevits de N-VA niet lossen. “Als ze duidelijk stellen dat ze niet willen regeren, zitten we in een andere context. Maar hun reactie op de gesprekken met de informateurs lijkt me niet de reactie van een partij die het allemaal niks kan schelen, integendeel”, stelt Crevits tegenover De Tijd.

De liberalen – en dan vooral Rutten – beginnen liever vandaag dan morgen met het vormen van een Vivaldi-coalitie, een samenwerking tussen paars-groen plus CD&V. Een illustratie? Rutten was optimistischer over de linkse nota van PS-voorzitter Paul Magnette, dan het centrum-rechtse werkstuk van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en CD&V-voorzitter Joachim Coens. Wel dient er te worden opgemerkt dat bijvoorbeeld Alexander De Croo en Vincent Van Quickenborne positief waren over de rooms-blauwe nota.

“Niet zevende wiel aan de wagen”

De liberalen proberen druk te zetten op de christendemocraten om voor een Vivaldi-coalitie te kiezen. CD&V evenwel wil N-VA (nog) niet loslaten. “We staan voor gigantische uitdagingen, onder meer op budgettair vlak. Daarom is het belangrijk dat we een federale regering vormen met een meerderheid langs de beide kanten van de taalgrens. Dat betekent met de N-VA”, stelt Crevits tegenover De Tijd.

Mochten de Vlaams-nationalisten niet willen besturen, dan zouden de kaarten anders liggen. “Maar hun reactie op de gesprekken met de informateurs lijkt me niet de reactie van een partij die het allemaal niks kan schelen, integendeel. Dus kunnen we nu moeilijk adieu tegen de N-VA zeggen”, laat Crevits tegenover De Tijd optekenen.

(Lees verder onder de tweet.)

Tevens zijn de christendemocraten allerminst happig op een Vivaldi-coalitie, waar ze mathematisch niet nodig zijn. “We hebben toch voldoende duidelijk gemaakt dat we niet in een regering gaan stappen waar we letterlijk het zevende wiel aan de wagen zijn? Er is een nipte meerderheid voor paars-groen. Die partijen hebben ons daar niet voor nodig. Als ze zo’n regering willen, moeten ze die vooral vormen”, aldus Crevits.