Verschillende Waalse ministers kregen deze ochtend verdachte post. De kabinetten in Namen kregen immers een anonieme brief met een wit poeder bijgesloten. Dat bevestigen verschillende woordvoerders van de ministers en de brandweer aan VRT NWS. Of het poeder gevaarlijk is, is nog niet geweten, maar bij eerdere gelijkaardige incidenten in België ging het om niet-giftige substanties.

Op een aantal adressen is de toegestuurde envelop reeds geopend, want betekent dat al het personeel dat in contact kwam met de desbetreffende correspondentie opgesloten blijft in quarantaine: Een voorzorg om bijvoorbeeld de verspreiding van antrax-besmetting (miltvuur) tegen te gaan. De civiele bescherming voert momenteel een analyse uit van het poeder. “Bij ons is de enveloppe niet geopend. Op het kabinet van minister Valerie De Bue gebeurde dat wel”, zo zegt de woordvoerder van de Waalse minister van Financiën Jean-Luc Crucke (MR) aan VRT NWS.

Brieven met wit poeder sturen naar ministers slechte Belgische gewoonte 

In totaal blijkt het te gaan om zeven brieven, onder andere op het Elysette (de kantoren van de Waalse minister-president), het stadhuis, bij viceminister-president Willy Borsus (MR) en de kabinetten van verschillende ministers zoals die van Jean-Luc Crucke, Valerie De Bue (MR) en Pierre-Yves Dermagne (PS).

De Waalse regering zou deze ochtend bijeenkomen op het Elysette voor de wekelijkse ministerraad, maar de post gooide dus roet in het eten van het goed verloop van deze vergadering. Sommige ministers zitten er nu nog steeds vast.

Naar verwachting zal het wit poeder allicht echter onschuldig zijn. Bijna exact een jaar geleden kreeg burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open Vld) eveneens een brief met wit poeder. Niet veel voor hem werden tevens Kamerlid Theo Francken (N-VA) en toenmalig CD&V-voorzitter Wouter Beke geviseerd met dezelfde soort brieven. De substanties bleken ook toen onschadelijk.