Ex-Unizotopman en huidig Febelfin-bestuurder Karel Van Eetvelt werkt, zo vertelt hij tegenover De Morgen, aan een nieuwe politieke beweging. “Ik kom uit de ondernemerswereld. Daar is het de logica zelve dat een bedrijf failliet gaat als het zich niet aanpast aan maatschappelijke veranderingen. Wel, de huidige politiek is stilaan failliet”, klinkt het fors. Zijn speerpunten? Meer burgerinspraak en de – in zijn woorden – extremen zoals het Vlaams Belang en de PVDA de wind uit de zeilen halen. 

Volgens Van Eetvelt werkt de Belgische politiek “nog op precies dezelfde manier als veertig jaar geleden en dat stoort me enorm”. “Als je bekijkt hoe de samenleving is veranderd in die tijd, is dat een verbijsterende vaststelling. In de Wetstraat leeft men nog in 1980. Hoe de politieke partijen zichzelf besturen en organiseren, dat zijn naoorlogse toestanden. Vernieuwing is een vies woord op de partijhoofdkwartieren”, klinkt het. 

Opmerkelijk: een half jaar geleden leek Van Eetvelt, wiens vader voor de CVP burgemeester was in Grobbendonk, nog in de running voor het CD&V-voorzitterschap. Hoewel het enthousiasme voor zijn kandidatuur aanvankelijk vrij groot was, wou de Febelfin-topman ingrijpende wijzigingen doorvoeren, vooral met betrekking tot het politiek personeel. “De partij moest zichzelf openstellen, maar ze was daar naar mijn aanvoelen niet klaar voor. Ik zag het aan de gezichten. Plots vreesde iedereen voor zijn plek. Wat ook menselijk is, ik begrijp dat. Maar door mijn toenadering tot CD&V heb ik definitief beseft: er is iets nieuws nodig”, vertelt Van Eetvelt tegenover De Morgen.

Meer burgerinspraak en tegen de ‘extremen’

Volgens de Febelfin-topman beschouwt de politiek “zichzelf als een soort kaste”. Hoewel politici willen dat iedereen zich aanpast, passen ze zichzelf – volgens Van Eetvelt – niet aan. Een van de veranderingen die hij wil? Meer burgerinspraak. “De discussie over de cultuurbesparingen zijn het beste bewijs. Hoe de Vlaamse regering dit dossier aanpakt, dat is amateurisme van de hoogste graad. Je kunt zulke besparingen niet doorvoeren zonder de sector actief te betrekken. Samen moet je een beleid, een visie en een droom creëren: waar willen we naartoe en welke stappen moeten we daarvoor zetten?”, klinkt het. 

Immers, volgens Van Eetvelt gaat de politiek “ervan uit dat de ‘gewone lieden’ zelf geen beslissingen kunnen nemen”. “Wat een onzin. Gezinnen, bedrijven en organisaties maken continu lastige keuzes. Onze cultuursector loopt vol mondige en verantwoordelijke mensen. Hen niet betrekken, is zonde”, argumenteert hij tegenover De Morgen.

Een ander standpunt van de Febelfin-topman betreft de kritiek op “populistische partijen” zoals het Vlaams Belang en de PVDA. “Vlaams Belang en PVDA slagen er vooral in om de illusie te creëren dat we kunnen terugkeren naar de goede oude tijd. Ze creëren een vijand – de moslims en multinationals – en overladen die met alle zonden. Geen enkele partij formuleert daar een antwoord op”, klinkt het. 

Lees meer:

Outsider als CD&V-voorzitter? “Van Eetvelt kan partij leiden”