“De grootste fraude die we ooit hebben ontdekt”, zei arbeidsauditeur Herwig L’Homme in 2017 toen ze ontdekten dat honderden Turken voor in totaal miljoenen euro’s onterecht sociale voordelen hadden ontvangen. Het onderzoek naar de fraudeurs is nu afgerond en de spilfiguren verschijnen binnenkort voor de rechtbank. Dat meldt Het Belang van Limburg

Begin 2017 ging de bal aan het rollen toen de politie op het spoor kwam van een grootschalig Turks netwerk van fraudeurs in de provincie Limburg. Spilfiguur in de hele zaak was de 45-jarige Birol B. uit Heusden-Zolder. Hij zorgde ervoor dat honderden Turken door middel van vervalste documenten een sociale uitkering of andere sociale voordelen konden ontvangen. Tot ook drie undercoveragenten erin slaagden via hem een uitkering te verkrijgen.

13 miljoen euro

Na uitgebreid onderzoek heeft de politie nu alle betrokkenen kunnen identificeren en hun werkwijze uit de doeken gedaan. Birol B. en andere spilfiguren Ismail A. (51), Gunalty A. (49) en Erman O. (48) werkten samen met twee artsen uit Hasselt en Genk die hen hielpen met de vervalste documenten. Zo werden er tientallen foutieve medische attesten opgesteld die moesten aantonen dat cliënten meer dan 66% arbeidsongeschikt waren zodat ze van een uitkering konden genieten.

Turken die sociale voordelen wilden ontvangen, konden zich melden bij Birol B. of de andere bendeleiders en moesten daarvoor sommen tussen 3.500 en 10.000 euro neertellen, afhangend van de soort zaak die ze moesten regelen. Dat kon gaan van fictieve jobs, fictieve inschrijvingen in België tot vervalste documenten of medische attesten. Uiteindelijk kregen minstens 257 Turken op die manier onterecht een uitkering of andere sociale voordelen. Dit alles voor in totaal ruim 13 miljoen euro.

De bendeleden verschijnen binnenkort voor de rechtbank en riskeren gevangenisstraffen van drie jaar en/of een geldboete. Of de twee artsen voor de rechtbank moeten verschijnen, is nog niet zeker. Mensen die onterecht een uitkering ontvangen hebben riskeren geen gerechtelijke straf.