Turkije wil bemiddelen tussen Iran en de VS. Die laatste twee landen bevinden zich in een escalerend opbod van geweld en spanningen na een Amerikaanse aanslag op een belangrijke Iraanse generaal, Qassem Soleimani. De Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu (AKP) heeft in dat kader gebeld met zijn collega’s in Washington en Teheran, zo brengt de Turkse krant Hurriyet. “We blijven de komende dagen samenwerken met andere landen om dit probleem op te lossen of spanningen te de-escaleren”, citeert ook persbureau ANP.

Na de Amerikaanse aanslag op Soleimani lopen de spanningen op tussen Iran en de VS. Dat laat zich ook buiten de militaire cirkels bemerken: de olieprijzen zijn al even terug aan het klimmen. Dat zorgt voor een dringend besef bij andere landen om de zaak te pacificeren. Turkije is een van die landen die in deze wil bemiddelen. Çavuşoğlu liet weten dat hij hierin ook Russisch president Vladimir Poetin zou betrekken wanneer deze woensdag Turkije zoekt. Ook zouden Turkse magistraten al overleg hebben gehad met collega’s in Iran, Irak, Qatar, Zuid-Afrika en Irak.

Turkije bemiddelende rol komt er te midden van militaire operaties in Libië en Syrië

“Onze gedeelde zorg is dat Irak verandert in een conflictgebied voor andere landen”, liet Çavuşoğlu weten. “Dat vormt een groot risico voor Irak en onze regio.” De Turkse minister kreeg ook de vraag of zijn land wil bemiddelen tussen Teheran en Washington. Hij zei dat Turkije alle stappen wil ondersteunen die de spanning kunnen doen afnemen.

De VS bevestigden de inspanningen van de Turken. De woordvoerder van het BuZa-departement van de VS, Morgan Ortagus, liet weten dat de Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo (Rep.) gesproken had met zijn Turkse collega “om president [Donald] Trump (Rep.) zijn recente beslissing te bespreken om defensieve acties te ondernemen in reactie op imminente bedreigingen jegens Amerikaanse levens.” De Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft ook reeds overlegd met zijn Russische collega, maar die liet duidelijk weten dat de VS een grens zou hebben overschreden. Sergej Lavrov “benadrukte dat deze Amerikaanse actie een ernstige overtreding was van de fundamentele normen van internationaal recht en droeg niet bij aan het behalen van de anti-terroristische doelen verkondigd door Washington.”

In ieder geval is de nieuwste communicatie een handig manoeuvre van de Turken, die zelf in het vizier van de internationale publieke opinie terecht kwamen na het opstarten van twee controversiële militaire operaties. Een in het najaar van 2019, tegen de Koerden in noordelijk Syrië en een tweede in Libië, ter verdediging van de regering in Tripoli en de islamistische Misratah-rebellen tegen de tegenregering van Khalifa Haftar in Tobruk. Op deze manier trekt men de aandacht weg van deze acties en positioneert Turkije zichzelf zelfs als actor van stabiliteit.