De laatste christenen van het Assyrisch/Chaldeeuwse dorp Kovankaya in Zuidoost-Turkije werden ontvoerd door onbekende personen.

Op zaterdagmiddag 11 januari hebben onbekende personen Hurmuz Diril en zijn vrouw, Şimoni, ontvoerd vanuit hun huis in het dorp Kovankaya in Zuidoost-Turkije. Men tast in het duister over waar ze nu zijn. Hun zoon Remzi Diril, die priester is in de Chaldeeuwse Katholiek kerk in Istanboel) kwam zondag in het dorp aan en trof het huis leeg aan. Niemand kon hem enige informatie geven over de verblijfplaats van zijn ouders.

Hurmuz en zijn vrouw waren zo’n 10 jaar geleden teruggekeerd om in hun dorp in Zuidoost-Turkije te gaan wonen. Zij waren de laatste christenen in het dorp. Ze wilden nooit weg gaan, ondanks alle druk en gevaren.

Anti-christelijke golf

Dikran Ego, van Assyria tv, gaf voor SCEPTR de volgende reactie:
“Er is een georganiseerde aanval op de christenen van de Aramese, Chaldeeuwse en Assyrische kerken uit Turkije bezig. Er is weer van alles aan het gebeuren om de inheemse inwoners van het oude Mesopotamië weg te jagen. In de afgelopen maanden zijn christenen in Turkije systematisch aangevallen geweest. Dit via brandstichtingen, overvallen, vrijheidsberovingen en bedreigingen. Het gaat vooral om christenen die vanuit Europa zijn teruggekeerd naar hun dorpen in Sirnak, Hakari, Tur Abdin en Tur Izlo.

Zoveel aanvallen op onschuldige burgers op korte tijd kunnen geen toeval zijn. In de zomer van 2019 was er een brandstichting in het gebied van Mirde, Zafaran tot Tur Izlo. Op 9 januari werden 3 christenen gearresteerd waaronder monnik Aho en Josef Yar, burgemeester van het Aramese dorp Arkah. En nu recentelijk de ontvoering van de ouders van een Chaldeeuws katholieke priester. Ik denk dat het niet nodig is om ver te zoeken naar de aanvallers, we weten allemaal dat er geen Japanners of Indiërs om ons heen wonen maar wel Koerden en andere volkeren.”