Het is deze week opnieuw verzamelen geblazen voor de wereldwijde elite in het Zwitserse Davos, waar het jaarlijkse Wereld Economisch Forum (WEF) plaatsvindt. De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) stak bij de opening van het evenement de loftrompet over zijn economisch nationalisme en waarschuwde voor “onheilsprofeten” zoals Greta Thunberg.

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) verwees dinsdag naar het economische succes van de Verenigde Staten. “De hoogste plicht van een natie is jegens de eigen burgers. Deze waarheid eerbiedigen is de enige manier om geloof en vertrouwen in het marktsysteem op te bouwen. Alleen als regeringen hun eigen mensen op de eerste plaats zetten, zullen mensen zich volledig betrokken voelen bij hun nationale toekomst”, zei Trump.

“Moeten onheilsprofeten verwerpen”

“Een pro-werknemer, pro-burger, pro-familie beleidsagenda toont aan hoe een natie kan gedijen als zijn gemeenschappen, zijn bedrijven, zijn overheid samenwerken voor het welzijn van de hele natie”, klinkt het. Volgens Trump kan zijn model ook als voorbeeld dienen voor de rest van de wereld. “Vandaag de dag zie ik het Amerikaanse model als een voorbeeld voor de wereld van een werkend model van vrij ondernemerschap dat de meeste voordelen zal opleveren voor de meeste mensen in de 21e eeuw en daarna”, aldus Trump.

Trump verwees ook naar klimaatactivisten zoals Greta Thunberg, die ook aanwezig was op het evenement. “We moeten de eeuwige onheilsprofeten en hun voorspellingen van de apocalyps verwerpen. Zij zijn de erfgenamen van de dwaze waarzeggers van gisteren. Deze paniekzaaiers eisen altijd hetzelfde, absolute macht om elk aspect van ons leven te domineren, te transformeren en te controleren. We zullen nooit toestaan dat radicale socialisten onze economie vernietigen, ons land vernielen of onze vrijheid uitroeien”, zei de Amerikaanse president.