De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) heeft zaterdagavond gereageerd op de bedreigingen die Iran eerder dit weekend uitte na de dood van Qassem Soleimani. Volgens een topman van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) liggen “35 Amerikaanse doelwitten en Tel Aviv” binnen bereik voor vergelding. Trump doet daar in zijn reactie met “52 geïdentificeerde sites” nog een schepje bovenop.

Vrijdag liepen de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran op tot een hoogtepunt. Washington voerde een succesvolle luchtaanval uit in Bagdad, waarbij Qassem Soleimani – de topman van het Iraanse leger – en andere sjiitische leiders omkwamen. Snel daarop beloofde Iran de dood van hun generaal te zullen wreken. Bij monde van IRG-bevelhebber Gholamali Abuhamzeh werd die dreiging zaterdag concreet. Iran viseert “35 vitale Amerikaanse doelwitten en Tel Aviv”. Ook de belangrijke zeearm de Straat van Hormuz ligt volgens de Iraanse commandant “binnen bereik” voor vergeldingsacties.

Zaterdagavond was het al bijzonder onrustig in de Iraakse hoofdstad Bagdad, waar Soleimani gedood werd. In de buurt van de Amerikaanse ambassade en op een luchtmachtbasis ten noorden van de stad – waar Amerikaanse troepen gevestigd waren – vielen raketten. Wie achter die aanvallen zit is voorlopig onduidelijk.

Symbolisch getal 52

Amerikaans president Donald Trump (Rep.) belooft nu zelf nieuwe “zeer snelle en zeer harde” acties indien Iran tot vergelding zou overgaan. Volgens Trump hebben de VS reeds 52 Iraanse doelwitten geselecteerd. Dat aantal is symbolisch volgens de Amerikaanse president. Het verwijst naar de 52 Amerikanen die in 1979 gevangengenomen werden bij de aanval op de Amerikaanse ambassade in Teheran.

(Lees verder onder de tweet.)

In dat jaar maakte de Islamitische Revolutie een einde aan het bewind van sjah Mohammed Reza Pahlavi. Sindsdien is Iran een Islamitische Republiek die onder leiding van ayatollah Khomeini en diens opvolger Khameini de sjiitische invloed in het Midden-Oosten tracht te vergroten.

Lees ook:

Iraanse Revolutionaire Garde viseert “35 Amerikaanse doelen en Tel Aviv”