De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) stelt voor om landen uit het Midden-Oosten toe te laten tot de NAVO. Enkele dagen eerder suggereerde hij dat de NAVO meer zou moeten doen in het Midden-Oosten.

“Ik denk dat de NAVO moet worden uitgebreid en dat we het Midden-Oosten moeten opnemen, absoluut”, zei de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.). Daarbij grapte hij dat de organisatie NATO-ME – ME staat voor ‘Middle-East’ – genoemd kon worden. Volgens de Amerikaanse president had hij de naam voorgesteld aan secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

Spanningen in Midden-Oosten

Naar aanleiding van de recente spanningen met Iran, opperde Trump eerder dat de NAVO meer zou moeten in de regio. Daarnaast verwees de Amerikaanse president naar de strijd tegen organisaties zoals Islamitische Staat. “Wij kunnen naar huis en NAVO gebruiken [in de strijd tegen het terrorisme]. We hebben ISIS te pakken gekregen, we hebben Europa een grote dienst bewezen”, klinkt het. 

Of de andere leden van de alliantie even enthousiast zijn over de toetreding van landen uit het Midden-Oosten is maar de vraag. De NAVO werd in 1949 opgericht ter verdediging tegen de Sovjet-Unie. Aanvankelijk telde de alliantie 12 lidstaten, intussen is dat aantal gegroeid tot 29 lidstaten.

Trump is erg kritisch voor Europese landen zoals België en Duitsland, die bijna niets bijdragen aan het bondgenootschap maar wel genieten van de bescherming op Amerikaanse kosten. België is de op één na grootste wanbetaler in de organisatie.